Meryl Streep'in Afganistan'daki kadınlarla ilgili sözlerine Taliban'dan yanıt

AJANS BİZİM
Birleşmiş Milletler Taliban Afganistan
Meryl Streep'in Afganistan'daki kadınlarla ilgili sözlerine Taliban'dan yanıt

Birleşmiş Milletler'de 23 Eylül Pazartesi günü konuşma yapmak üzere davet edilen Meryl Streep, Afgan kadınlarına uygulanan baskıyı kınadı ve hayvanların kendisinden daha fazla hakka sahip olduğunu iddia etti.

Taliban'dan yanıt gecikmedi. Meryl Streep, 23 Eylül Pazartesi günü Afganistan'daki kadın ve kız çocuklarının davasını savunmak amacıyla Birleşmiş Milletler'e hitap etmek üzere davet edildi.

Amerikalı aktris, "Bugün Kabil'de bir kedinin bir kadın ya da genç kızdan daha fazla hakka sahip olduğu, çünkü bir kedinin güneşi yüzünde hissedebildiği ve parkta bir sincabı kovalayabildiği, ancak onların bunu yapamadığı” gerçeğinden üzüntü duyduğunu ifade etti.

“Bugün Afganistan'da bir sincap bir kadından daha fazla hakka sahip çünkü halka açık parklar Taliban tarafından kadınlara ve kız çocuklarına kapatıldı” diyen Streep, “Bir kuş Kabil'de şarkı söyleyebilir ama bir kız çocuğu ya da kadın kamusal alanda şarkı söyleyemez. Bu olağanüstü bir durum. Bu doğa kanunlarının bastırılmasıdır. Bu çok garip” diye devam etti.

Meryl Streep, BM'de konuşma yapmak üzere davet edilen sürgündeki Afgan kadınları desteklemek amacını taşıyordu.

“Uluslararası toplum bir araya gelirse Afganistan'da bir değişim yaratabileceğini ve nüfusun yarısının yavaş yavaş boğulmasına son verebileceğini düşünüyorum” diyen Meryl Streep, ‘Taliban'ın Afganistan'da kadınları ve genç kızları eğitimlerinden, işlerinden, ifade ve hareket özgürlüklerinden mahrum bırakan yüzden fazla karar yayınlamasından bu yana nüfusun yarısının hapsedildiğini’ belirtti.

Oscar ödüllü aktris, CNN'e yaptığı açıklamada da, Afgan kadınları ve kız çocukları adına konuşmak zorunda hissettiğini çünkü Taliban'ın eylemlerinin “bütün bir cinsiyetin silinmesi” ile eşdeğer olduğunu belirtti.

Almanya, Avustralya, Kanada ve Hollanda da, radikal İslamcı grubu, Taliban'ın üç yıl önce ABD ve müttefiklerinin çekilmesinin ardından iktidarı yeniden ele geçirmesinden çok önce, 2003 yılında bir önceki Afgan hükümeti tarafından imzalanan “Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesini (CEDAW) ihlal etmekle” suçladı.

Bu, Afgan hükümetinin Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanında yargılanmasına yol açabilecek bir durum olarak görülüyor.

SİSTEMATİK BASKI

Taliban iktidara geldiğinden bu yana kadınlara ve kız çocuklarına uygulanan kısıtlamaları gittikçe sıkılaştırdı. Kız çocukların artık altıncı sınıftan sonra, yani 12 yaşından sonra okula gitmelerine ya da çalışmalarına izin verilmiyor. Vücutlarının tamamen örtülü olması gerekiyor ve kan veya evlilik bağıyla bağlı olmadıkları erkeklere bakmaları ya da erkeklerin onlara bakmaları yasak!

Afganistan’da geçen ay yayınlanan ve Meryl Streep tarafından atıfta bulunulan son Taliban kararnameleri de, kadınların ve kız çocuklarının toplum içinde sessiz kalmalarını gerektiriyor.

BM, bunu, kadınlar arasında depresyon vakalarının yanı sıra intihar ve intihara teşebbüs vakalarındaki belirgin artışa yol açan “sistematik bir baskı” olarak nitelendiriyor.

TALİBAN'DAN YANIT

Taliban sözcüsü Hamdullah Fıtrat, Afgan yönetimini cinsiyet ayrımcılığı yapmakla suçlamanın “saçma” olduğunu söyledi.

Fıtrat, “Afganistan'da insan hakları korunmaktadır ve hiç kimseye ayrımcılık yapılmamaktadır. Ne yazık ki bazı kadınların ağzından Afganistan aleyhine propaganda yapılmaya ve durum yanlış gösterilmeye çalışılmaktadır” dedi.