Merkel'in partisi CDU son eyalet seçimlerini kazandı

Angela Merkel
Merkel'in partisi CDU son eyalet seçimlerini kazandı

Almanya'da Saksonya-Anhalt Eyalet Meclisi seçiminde Başbakan Angela Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oyların yüzde 36'ını alarak birinci çıktı

1,8 milyon seçmenin oy kullanma hakkı olduğu eyalette oy verme işlemi sona erdi. Alman Birinci Televizyonu ARD'nin açıkladığı ilk sandık çıkış anketine göre CDU, 5 yıl önce yapılan seçimlere göre oy oranını 6,2 puan artırdı ve yüzde 36 ile birinci çıktı.

Böylelikle 10 yıldır eyaletin başbakanlık görevinde bulunan Rainer Haseloff’un gelecek 5 yıl için yeni hükümeti kurması bekleniyor.

Aşırı sağcı ve popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oy oranı, bir önceki seçimlere göre 1,8 puan azaldı. AfD böylelikle yüzde 22,5 ile ikinci oldu.

Sol Parti de son seçime göre oy oranında 5,3 puan düşüş yaşayarak yüzde 11 ile üçüncü, 2,1 puan oy kaybeden Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 8,5 ile sandıktan dördüncü parti çıktı.

Bir önceki seçimlere göre 1,3 puan oyunu arttıran Yeşiller yüzde 6,5 ile beşinci, aynı oy oranıyla seçimi altıncı sırada tamamlayan Hür Demokrat Parti (FPD) oy oranını 1,6 puan arttırdı.

Böylelikle yüzde 5’lik seçim barajını geçen FDP meclise girmeyi başardı. Seçimde diğer partiler toplam yüzde 9 oranında oy aldı.

Kovid-19 tedbirlerinin uygulandığı bu seçimde, daha önceki seçimlere göre seçmenlerin birçoğunun daha önceden mektupla oy kullanma yolunu seçtiği belirtildi. Seçimlerin kesin sonuçlarının bu gece ya da yarın açıklanması bekleniyor.

MERKEL ADAY OLMAYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Paul Ziemiak, partisinin Saksonya-Anhalt Eyalet Meclisi seçimlerinde çok iyi bir sonuç aldığını söyledi.

Ziemiak, Berlin’de yaptığı açıklamada, CDU’nun mücadele ederek ve takım çalışması yaparak seçimi kazanabileceğini gösterdiğini belirtti. Seçmenlerin tecrübeli bir kişinin hükümeti kurmasını istediğini vurgulayan Ziemiak, halkın, toplumu bölmek yerine bir arada tutulmasını seçtiklerini kaydetti. Ziemiak, seçim zaferinin Saksonya-Anhalt Eyaleti Başbakanı CDU'lu Reiner Haseloff’un başarısı da olduğunu belirterek, "Bu gerçekten sansasyonel iyi bir sonuç." değerlendirmesinde bulundu.

Bu seçim sonucunun 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlere Şansölye adayı ve CDU Genel Başkanı Armin Laschet ile girecek CDU’ya ayrıca bir güç katacağını vurgulayarak, "Bugün Sakonya-Anhalt ve CDU için iyi bir gün." ifadesini kullandı.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Federal Meclis Grubu Başkanı Ralph Brinkhaus da, CDU’nun Saksonya-Anhalt’ta elde ettiği zaferin aynı zamanda Laschet’in de galibiyeti olduğunu belirterek, bu seçim sonucunun CDU'nun genel başkanı Laschet ile hükümete gelebileceğini gösterdiğini ifade etti.

Almanya'da eylülde yapılacak genel seçimler öncesinde yapılan son seçim olması sebebiyle ülkede gözler Saksonya-Anhalt eyaletine çevrilmişti.

Başbakan Angela Merkel'in aday olmayacağı genel seçimlerde CDU/CSU, Armin Laschet'i nisan ayında başbakan adayı olarak göstermişti.

Kaynak: AA

Almanya Angela Merkel CDU