Merkel'e şok! Yıllardır çalışıyordu, casus çıktı

Merkel'e şok! Yıllardır çalışıyordu, casus çıktı

Almanya Başbakanı Angela Merkel'e bağlı Federal Basın Dairesi'nde görevli kişinin yıllardır Mısır adına casusluk faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıktı. Basın merkezinde topladığı bilgileri Mısır istihbaratına ulaştıran çalışan hakkında soruşturma başlatıldı

Alman medyasının son dakika duyurduğu habere göre, Şansölye Merkel’e bağlı Federal Basın Dairesi’nde görevli, ismi açıklanmayan bir kişinin Mısır istihbaratına yıllardır bilgi geçtiği ortaya çıktı. Söz konusu çalışan hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Raporda, Mısır istihbarat servisinin, Almanya'da yaşayan muhalif kişi ve gazetecileri takip etmek için faaliyet yürüttüğü belirtildi.

Alman Bild gazetesinde yer alan haberde ise söz konusu ajanın ziyaretçi kabul bölümünde çalıştığını ve Almanya'da akredite olan Mısırlı gazetecilerin bilgilerine ulaşabildiği kaydedildi.

Haberde Mısır'ın Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından diktatörlükle yönetildiği, işkence ve idam cezalarının uygulandığı bir ülke olduğunun altı çizilerek, muhalif gazetecilerin de sıkı takip altında olduklarına yer verildi.

Basın Dairesi Sözcüsü, "Ne soruşturmayla ilgili ne de kişinin kimliğiyle ilgili açıklama yapmayacağız" dedi. Sözcü, buna gerekçe olarak da soruşturmanın henüz tamamlanmamasını gösterdi. Ancak basına sızan bilgilere göre ajanlık yapan çalışanın, Federal Basın Dairesi’nin misafir kabul bölümünde orta derece bir yetkiyle görev yaptığı yönünde...

YAZIŞMALARI ELE GEÇİRİLMİŞTİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2015'te Federal Meclisteki milletvekillerinin elektronik postalarındaki bilgilerin Rus bir bilgisayar korsanı tarafından ele geçirilmesi konusunda Rusya'ya yönelik suçlamalarda bulunmuş, Almanya Başbakanı, bu olayı "can sıkıcı" ve "çirkin" olarak nitelendirerek "İyi araştırıldığına inandığım için bunları çok ciddiye alıyorum. Samimi olarak bunun bana acı verdiğini de söylemek istiyorum. Rusya hibrit harp stratejisine sahip. Bunu hesaba katmamız lazım. Bunu göz ardı edemeyiz." diye konuşmuştu ve bu stratejinin geçekleri çarpıtmayı da içerdiğini vurgulayan Merkel, "Bu tesadüf değildir, orada (Rusya'da) kullanılan bir stratejidir." değerlendirmesinde bulunarak, bu tür olayların Rusya ile güvenilir iş birliğine zarar verdiğini ancak yine de Rusya ile iyi bir ilişki olması için çaba sarf edeceğini kaydetmişti. 

Bu olayın sonuçları olup olmayacağına ilişkin bir soruya da Merkel, "Elbette, Rusya'ya karşı her zaman tedbir alma hakkımızı saklı tutuyoruz." cevabını vermişti. 

RUS CASUSLAR TARAFINDAN ELE GEÇİRİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLMÜŞTÜ

Der Spiegel'e göre e-posta kutularında 2012 ve 2015 yılı arasındaki yazışmalar bulunuyordu ve bilgisayar korsanları her iki e-posta kutusundaki bilgileri de başka bir bilgisayara aktarmayı başardı. 

Almanya parlamentosunun alt kanadı Bundestag, bilgisayar ağına Mayıs 2015'te zorla girilmiş olduğunu ve saldırıların muhtemelen o yılın başından beri devam ettiğini saptamıştı. Ancak hangi bilgilerin çalınmış olduğu tespit edilemedi.  

Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, Alman savcılar 2015 yılındaki siber saldırıyla ilişkili olarak bir kişi hakkında tutuklama emri çıkardı. Savcılık haberle ilgili bir açıklama yapmadı.   

Almanya Angela Merkel Mısır casus haberler