Merkel'den flaş açıklama: Üç virüs türü de Almanya'da görüldü, bunlar daha agresif ve bulaşıcı

Almanya Angela Merkel koronavirüs
Merkel'den flaş açıklama: Üç virüs türü de Almanya'da görüldü, bunlar daha agresif ve bulaşıcı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni tip koronavirüs salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirleri savunarak bu kararların demokrasinin kurallarına göre alındığını söyleyerek, "Üç virüs türü de Almanya'da görüldü" dedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis’te yaptığı konuşmada, dün eyalet başbakanlarıyla Kovid-19 tedbirlerinin 7 Mart’a kadar uzatılmasına ilişkin sebepleri anlattı.

"TEDBİRLERİN ANLAMINI BİR GÜN BİLE UNUTMADIM"

Virüsün yayılmaması için yapılan mücadelede yüksek bir bedel ödendiğini dile getiren Merkel, alınan tedbirlerin insanlar için ne anlama geldiğini bir gün bile unutmadığını söyledi.

Merkel, şimdiye kadar sağlık sisteminin kapasitesinin sonuna gelmesinin engellendiğini belirterek "Tüm tedbirler demokrasimizin kurallarına göre kararlaştırıldı. Bu onları yasal yapıyor. Ancak bir demokraside bu kısıtlamaları gerektiğinden bir gün fazla sürdürmeme yükümlüğünde olduğumuzu da çok iyi biliyorum. Bu tedbirlerin sebepleri ortadan kalktığında bunlar kaldırılmalı. Hükümetin hedefi de bu." değerlendirmesinde bulundu.

"ÜÇ VİRÜS TÜRÜ DE ALMANYA'DA GÖRÜLDÜ"

Aşılamanın başladığını, tedbirler sonucunda enfeksiyon sayılarının azaldığına işaret eden Merkel, ancak şimdi mutasyona uğrayan virüs türlerinin tehlikesinin bulunduğunu vurguladı.

"Üç virüs türü de Almanya’da görüldü." diyen Merkel, bunların daha agresif ve daha bulaşıcı olduğunu aktardı.

Merkel, mutasyona uğramış virüslerin üstün gelmesi ve asıl virüsün yerine geçmelerinin zaman meselesi olduğunu belirterek bunun engellenmesi ve yeni vaka sayılarının artmaması için dikkatli olunması ve önlemlere katı bir şekilde uyulmasını istedi.

Kışın sert geçtiğini ve salgınla mücadelede sabırlı olunması gerektiğine dikkati çeken Merkel, pandemiyi sadece birlikte mağlup edilebileceklerini vurguladı.

Merkel, eyalet başbakanlarıyla dün video konferans yoluyla yaptığı toplantıda, Kovid-19 ile mücadele kapsamında 14 Şubat’a kadar geçerli olan tedbirlerin 7 Mart’a kadar uzatılması kararı almıştı.

SON 24 SAATTE 10 BİN 237 VAKA GÖRÜLDÜ

Robert Koch Enstitüsü, Almanya'da koronavirüs salgınına ilişkin son verileri paylaştı. Buna göre son 24 saatte 10 bin 237 koronavirüs vakasının tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 2 milyon 310 bin 233’e yükseldi. Son 24 saatte koronavirüs nedeniyle 666 kişinin hayatını kaybettiği ülkede toplam can kaybı sayısı da 63 bin 635 oldu. Salgının başlangıcından bu yana 2 milyon 87 bin 600 kişi iyileşirken, ülke genelinde aktif vaka sayısı ise 158 bin 998 olarak açıklandı. Virüsün bulaşma katsayısı ise 0.82 olarak tespit edildi.

Virüsün bulaştığı ve yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hasta sayısı 3 bin 837, solunum cihazına bağlı hasta sayısı ise 2 bin 112 olarak kaydedildi. Yoğun bakım servislerinin doluluk oranının ise yüzde 83.08 olduğu açıklandı. Robert Koch Enstitüsü, 80 yaş ve üzeri ve bakıcı ile sağlık personeline yönelik ülke genelinde 27 Aralık’ta başlatılan aşı kampanyasında 3 milyon 509 bin 660 kişi aşılanırken, 1 milyon 104 bin 504 kişi ise aşının ikinci dozunu aldı.

KISITLAMALAR UZATILDI

Koronavirüs salgını nedeni ile zor günler geçiren Almanya’da, Covid-19 ile mücadele kapsamında geçtiğimiz sene 16 Aralık'ta uygulamaya koyulan kısıtlamalar 7 Mart'a kadar uzatıldı.

EVDEN ÇALIŞMA 14 MART'A KADAR UZATILDI

Salgında üçüncü dalga ile mücadelede başarılı olabilmek için kısıtlamaların 1 ay daha uzatıldığına değinen Merkel, evden çalışma süresinin de 14 Mart’a kadar uzatıldığını açıkladı. Merkel, 100 bin nüfuslu yerleşim yerleri için öngörülen haftalık yeni vaka sayısının 50’ye indirme hedefine de ay sonuna kadar ulaşmayı planladıklarını aktardı.

ORTA VE KÜÇÜK İŞLETMELERE DESTEK

Başbakan Merkel, dükkanların açılabilmesi için 100 bin nüfuslu yerleşim yerlerinde yeni vaka sayısının 35’e inmesini kararlaştırdıklarını ve orta ve küçük işletmelere maddi destek sağlayacaklarını belirtti. Okulların ve kreşlerin 7 Mart’tan sonra açılmasının eyaletlere bırakıldığını aktaran Merkel, eyaletlerde eğitimin yeniden başlaması için ise haftalık yeni vaka sayısının 50’nin altında olmasının tavsiye edildiğini açıkladı.

Almanya'da koronavirüs vakalarının yüksek seyretmesi nedeniyle 16 Aralık 2020'de temel ihtiyaçları karşılayan marketler, eczaneler, bankalar ve akaryakıt istasyonları gibi işletmeler dışındaki tüm işletmeler kapatılmıştı. Okullar ve kreşler de kapatılmış, çalışanların evden çalışması tavsiye edilmişti. Mevcut önlemler, maske takma zorunluluğu genişletilmiş ve mümkün olan her işte evden çalışma zorunluğu getirilmişti. Mevcut tedbirlerin ise 14 Şubat'a kadar geçerli olması kararlaştırılmıştı.

Kaynak: AA

Almanya Almanya haberleri Angela Merkel