Meksika'nın ilk kadın cumhurbaşkanı oldu

Ajans Bizim
Meksika
Meksika'nın ilk kadın cumhurbaşkanı oldu
Fotoğraf: DepoPhotos

Meksika’da Ulusal Seçim Enstitüsü (INE) tarafından açıklanan ilk resmi sonuçlara göre, sol görüşlü aday Claudia Sheinbaum dün yapılan Başkanlık seçimlerini açık ara farkla kazandı. Sheinbaum, ülkenin ilk kadın Cumhurbaşkanı oldu. 

INE başkanı Guadalupe Taddei'ye göre, başkent Meksiko’nun eski belediye başkanı olan Sheinbaum, oyların yüzde 58 ila yüzde 60'ını alarak, tek turlu seçimde oyların yüzde 26 ila yüzde 28'ini alan muhalif rakibi eski merkez sağ senatör Xochitl Galvez'in epey önünde önünde yer aldı. Merkezci Jorge Alvarez Maynez ise oyların yüzde 9 ila yüzde 10'unu aldı.

Yaklaşık 99 milyon seçmenin oy kullanmasının beklendiği seçimlerde tüm sandıkların kapanmasının ardından açıklanan ilk sandık çıkış anketleri, 61 yaşındaki adayın büyük bir zafer kazanmasını öngörüyordu. 

Enkoll enstitüsü, Sheinbaum’un oyların yüzde 57,8'ini kazanacağını tahmin ediyordu. Televisa ve El Financiero tarafından yapılan diğer anketler de partisi Ulusal Yenilenme Hareketi (Morena) adayının zaferini öngörüyordu, ancak yüzde vermiyordu.

İlk kadın Cumhurbaşkanı

Bilim insanı Claudia Sheinbaum, 2030'a kadar sürecek altı yıllık bir dönem için 1 Ekim'de siyasi akıl hocası olan eski Başkan Andres Manuel Lopez Obrador'dan görevi devralacak.

Böylece BM verilerine göre, Sheinbaum, 2023 yılında günde ortalama on kadın cinayetinin işlendiği bir ülkenin tarihindeki ilk kadın Başkan olacak. Aynı kaynağa göre, 15 yaşın üzerindeki Meksikalı kadınların yüzde 70'i hayatlarında en az bir kez şiddete maruz kalıyor.

Yeni Devlet Başkanı, Meksiko’da oy kullanırken, bunu "tarihî bir gün" olarak selamladı ve Başkanlık seçimlerinde kendisi için değil, Meksika solunun öncülerinden 93 yaşındaki Ifigenia Martinez'in mücadelesine bir övgü olarak oy kullandığını söyledi. Sheinbaum, "Yaşasın demokrasi" dedi.

Yeni Devlet Başkanı, bugün bir televizyon kanalına verdiği ilk demeçte, halka "Sizi hayal kırıklığına uğratmayacağım" sözünü verdi.

Destekçilerine "Meksika'nın ilk kadın başkanı olacağım" diye seslenen Sheinbaum, partisi Ulusal Yenilenme Hareketi'nin (Morena) Kongre'de "nitelikli çoğunluğu" elde ettiğini duyurdu ve "Gerçek bir refah devleti inşa etmeye devam edeceğiz" dedi.

Litvanya Yahudisi

Litvanya ve Bulgaristan'da Nazizm ve yoksulluktan kaçan Yahudilerin torunu olan Claudia Sheinbaum, görev süresini yüzde 66 olumlu görüşle tamamlayan eski Başkan Obrador’un popülaritesinden güç aldı. 

Sheinbaum, ayrıca on yıldır müttefikleriyle birlikte 32 eyaletin yirmisinde Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento çoğunluğunu kazanan iktidardaki Morena partisinin gücüne de güvenebildi.

Seçmenler ayrıca, Kongre ve Senato'yu yenilemeye, 32 eyaletin dokuzunda valileri seçmeye ve yerel milletvekilleri ile belediye başkanlarını atamaya çağrıldı. Seçimler, kızgın güneş altında oy verme merkezlerinin dışında oluşan uzun kuyruklar damgasını vurdu.