Sahilde 8 ceset bulundu... Hepsi de o ülkeden!

Ajans Bizim
Meksika göçmen krizi
Sahilde 8 ceset bulundu... Hepsi de o ülkeden!
Fotoğraf: DepoPhotos

Meksika'nın Oaxaca eyaletinde teknelerinin alabora olmasının ardından sekiz Çin vatandaşının cesedi sahilde bulundu. 

Cesetler Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaşmaya çalışan yasadışı göçmenlerin kullandığı bir güzergahta bulundu.

Yedi kadın ve bir erkek, Perşembe günü Guatemala sınırındaki Chiapas eyaletinden yola çıkan ve bir Meksikalı tarafından işletilen bir teknede bulunuyordu.

BBC’nin haberine göre, bir kişi daha kurtuldu. Teknenin kaptanının durumu  netlik kazanmadı.

Oaxaca savcılığı cesetlerin Playa Vicente kasabasındaki bir plajın yakınında bulunduğunu bildirdi. Savcılık, kazanın nedenini araştırdığını ve kurbanların kimliklerini tespit etmek için Meksika'daki Çin Büyükelçiliği ile birlikte çalıştığını söyledi.

Meksika'dan ABD'ye girmeye çalışan göçmenlerin sayısı son yıllarda giderek artıyor.

2021'den bu yana 6,3 milyondan fazla göçmen ABD'ye yasadışı yollardan giriş yaptı. Bu sayı, büyük ölçüde çete şiddeti, yoksulluk, siyasi baskı ve doğal afetler gibi bir dizi karmaşık krizden kaçan Orta Amerikalıların etkisiyle 2018 yılında artmaya başladı.

Amerika kıtası dışından gelen göçmenler arasında en büyük artış Çin'den geliyor ve giderek artan sayıda göçmen kendi ülkelerindeki duraksayan ekonomi ve siyasi baskıdan kaçmak istiyor.

Geçen yıl ABD-Meksika sınırında 37 binden fazla Çin vatandaşı gözaltına alındı; bu rakam iki yıl önceki rakamın yaklaşık 50 katı.

Meksika'nın göçmenlik tesisleri ve sığınma evleri artan göçmen sayısı karşısında bunalmış durumda.

Yaklaşan ABD başkanlık seçimleri kampanyasında yasadışı göçün ön plana çıkmasıyla birlikte ülke hükümeti bu akınla mücadele etmesi için ABD'nin artan baskısı altına girdi.