Meksika'da Mayalardan kalma şehrin kalıntıları bulundu

Meksika
Meksika'da Mayalardan kalma şehrin kalıntıları bulundu

Bir arkeolog ekibi, internette yayınlanan veriler sayesinde, Meksika'nın güneydoğusundaki Campeche eyaletinde bitki örtüsüyle gizlenmiş 6 binden fazla antik Maya yapısı keşfetti. Bölgeye"Valeriana" adı verildi. 

Antiquity dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, şu ana kadar Meksika yetkilileri ve bilim camiası tarafından bilinmeyen 6 bin 600'den fazla yapının çoğu modern yerleşim yerlerinin yakınında bulunuyor.

Campeche'nin orta doğusunda yer alan ve yaklaşık 130 kilometrekarelik "eski nüfuslu ve kentsel Maya kentinin " varlığı "kazara" keşfedildi.

Araştırmanın başyazarı Kuzey Arizona Üniversitesi'nden Luke Auld-Thomas basın açıklamasında "Analizimiz yalnızca yerleşimlerin yoğun olduğu bir bölgenin resmini ortaya çıkarmakla kalmadı, aynı zamanda birçok değişkenliği de ortaya çıkardı" dedi.

Yapı sayısına göre "Valeriana", Latin Amerika'dakilerin en büyüğü olarak kabul edilen Calakmul'dan sonra Maya'nın ikinci büyük ana arkeolojik alanı olabilir.

Çalışmanın gerçekleştirildiği Campeche bölgesi tropikal ormanlar, kireçtaşı ovaları ve mevsimsel sulak alanlarla karakterize bir bölge, özellikle Klasik Dönem'de (MS 250 - 900) eski Maya uygarlığının önemli bir merkeziydi.

Auld-Thomas, "Yalnızca kırsal alanlar ve küçük yerleşim yerleri bulmakla kalmadık, aynı zamanda bölgedeki tek yolun hemen yanında, insanların harabeler arasında aktif olarak çiftçilik yaptığı bir köyün yakınında, piramitlerin bulunduğu büyük bir şehir bulduk" dedi. 

Araştırmacı, Yucatan Yarımadası'nın güney kesiminde, günümüz Guatemala, Belize ve Meksika'nın Campeche ve Quintana eyaletlerinin bazı kısımlarını kapsayan Orta Maya Ovaları olarak adlandırılan bölgede "keşfedilecek çok şey olduğunu" belirtti. 

Ekip, 2013 yılında bir grup Meksikalı çevre bilimci tarafından toplanan LIDAR verilerini farklı bir amaç için analiz etmişti. Amaç Meksika ormanlarındaki karbonu ölçmek ve izlemekti.

Auld-Thomas duyuruda, "Ekoloji, ormancılık ve inşaat mühendisliği alanındaki bilim insanları bu alanların bazılarını tamamen farklı amaçlarla incelemek için LIDAR araştırmalarını kullanıyorlardı" dedi.

LIDAR NEDİR?

LIDAR, bir uçaktan binlerce lazer darbesi gönderen ve sinyalin geri dönmesi için geçen süreyi kullanarak aşağıdaki nesneleri haritalandıran bir uzaktan algılama tekniği.

Ancak Auld-Thomas, veriler arkeologların kullandığı yöntemlerle işlendiğinde başkalarının gözden kaçırdığı bir şeyi gördü: MS 750 ile 850 yılları arasında zirve noktasında 30 bin ila 50 bin kişiye ev sahipliği yapmış olabilecek devasa bir antik şehir. 

Son yıllarda LIDAR, yoğun orman örtüsü altında bile tüm manzaraları en ince ayrıntısına kadar belgeleyebilen güçlü bir araç haline geldi.

MAYA UYGARLIĞI

Maya uygarlığı, Meksika'nın güneydoğusundan, Honduras, El Salvador ve Guatemala'ya kadar uzanan bir bölgede hüküm sürdü. M.Ö. 400'lü yıllarda büyüyüp gelişmeye başlayan ve M.Ö. 600'de yükselişe geçen uygarlık, MS 250-900 yıllarında altın çağını yaşadı ve İspanyol işgaliyle sona erdi. Maya kentlerinde yapılan araştırmalar, Mayaların astronomi, matematik, mimari ve sanat gibi birçok alanda çok ileri düzeye ulaştığını gösteriyor.