Meksika'da can kayıpları arttı, 1.1 milyon yeni 'ölüm belgesi' basılmasına karar verildi

Meksika'da can kayıpları arttı, 1.1 milyon yeni 'ölüm belgesi' basılmasına karar verildi

Meksika hükümeti, koronavirüs salgınında artan can kayıpları nedeni ile 1,1 milyon yeni ölüm belgesi basma kararı aldı

Koronavirüs salgınında Meksika’da can kayıpları artmaya devam ediyor. Meksika Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Hugo Lpez-Gatell yaptığı açıklamada, koronavirüs nedeni ile bazı bölgelerde artan can kayıpları sonucunda ölüm belgelerini tükendiğini aktardı.

Lpez-Gatell, bu hafta 1.1 milyon yeni ölüm belgesinin basılmasına karar verildiğini duyururken, "Ölüm sertifikalarının bazı eyaletlerde tükenmesi nedeniyle zorluklar yaşadık. Bu yüzden son 15 gündür bunları yeniden basmak ve dağıtmak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Müsteşar, Covid-19’un yanı sıra çeşitli nedenlerinde ölüm oranlarını arttırması ile belgelerin bitmesine neden olduğunu aktarırken, belgelerin öncelikle Baja California ve Mexico City gibi eyaletlere gönderileceğini ifade etti.

Meksika Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede son 24 saatte Kovid-19 kaynaklı can kaybı 232 artarak 67 bin 558'e ulaştı. Kovid-19 vaka sayısı 4 bin 614 artışla 634 bin 23'e çıktı. Ülkede, bugüne kadar Kovid-19 tespit edilen 442 bin 268 kişi de iyileşti.

Meksika'da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin günlük sayısı ilk kez 27 Mayıs'ta 500'ü aşmıştı.

Ülkede ilk vaka 28 Şubat'ta saptanmış, 19 Mart'ta da ilk kez 1 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirmişti.

Dünya Sağlık Örgütü ise (WHO) geçen ay Meksika’yı az sayıda yapılan testler konusunda uyarmış, salgınının boyutunun ülkede tam olarak anlaşılamadığı konusunda endişeleri olduğunu ifade etmişti.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan raporda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle en fazla sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği ülkenin Meksika olduğu bildirilmiş, raporda salgın sürecinde Meksika’da 1320 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği belirtilmişti. Raporda, salgının ortaya çıkmasından bu yana, Meksika’da 97 bin 632 hemşire, doktor ve diğer sağlık çalışanlarının Kovid-19 testinin pozitif çıktığı ifade edildi.

Meksikalı yetkililerin, tüm sağlık çalışanlarına bir kez test yapıldığıyla övünmesine karşılık, aylarca Kovid-19 ile mücadele eden sağlık personeli için bunun yetersiz olduğuna vurgu yapılan raporda, "Hastanede temizlik görevlilerinin özellikle enfeksiyonlara karşı savunmasız olduğuna dair raporlar var." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Haber Global TV

Meksika koronavirüs can kaybı vaka artışı haberler