Mali'de El Kaide ve IŞİD militanları teknede katliam yaptı: En az 49 sivil öldü

Afrika
Mali'de El Kaide ve IŞİD militanları teknede katliam yaptı: En az 49 sivil öldü

Mali'de, El Kaide ve IŞİD bağlantılı militanların ülkenin kuzeydoğusunda nehirdeki bir teknesine saldırarak en az 49 sivili öldürdüğünü açıkladı.

Militanların ayrıca bir ordu kampına saldırarak 15 askeri öldürdüğü ve yaklaşık 50 militanın da öldüğü bildirildi.

Hükümet üç günlük ulusal yas ilan etti.

Şeriatçı silahlı grupların saldırıları, ordunun Rus Wagner Grubu paralı askerlerinin harekatın gidişatını değiştirdiği yönündeki iddialarına rağmen artıyor.

Kuzeydeki Timbuktu kenti geçen ayın sonundan bu yana abluka altında ve son zamanlarda ulaşıma yönelik başka saldırılar da oldu.

BBC'nin haberine göre, militanların, Gao kasabasından Mopti'ye Nijer Nehri üzerinde seyahat eden tekneye saldırdığı bildirildi. Militanlar ayrıca Gao bölgesindeki Bourem Circle'da bulunan bir ordu kampına da saldırdı.

Mali ordusu sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada teknenin "silahlı terörist gruplar" tarafından saldırıya uğradığını duyurdu.

Tekne işletmecisi Comanav, yaptığı açıklamada geminin motorlarına yönelik en az üç roketle hedef alındığını bildirdi. 

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Comanav yetkilisi, geminin nehirde hareketsiz kaldığını ve ordunun yolcuları tahliye etmek için bölgeye ekipler gönderdiğini söyledi.

Mali 2020 yılından bu yana askeri bir cunta tarafından yönetiliyor.

Dönemin Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'ya karşı düzenlenen kitlesel protestoların ardından iktidarı ele geçiren cuntaya büyük bir halk desteği vardı. Halk ekonomik belirsizlik, tartışmalı bir seçim ve kronik güvensizlik nedeniyle öfkeliydi.

O zamandan bu yana veriler Mali'nin askeri hükümetinin ülkenin bazı bölgelerini kontrol eden aşırı dinci silahlı gruplara karşı mücadelesinde çok az ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

El Kaide ve IŞİD bağlantılı bir gruplar 2012 yılında Mali'nin kuzeyinde kök saldı. Şeriata dayalı bir devlet kurmak isteyen gruplar o zamandan bu yana Sahel bölgesinden Batı Afrika'nın kıyı ülkelerine kadar yayılarak zemin kazandılar. 

Kaynak: Ajans Bizim

Mali el kaide IŞİD terör örgütleri terör saldırısı Afrika