Macron: Türkiye konusunda net, Erdoğan'a karşı daha güçlü olmalıyız!

Macron: Türkiye konusunda net, Erdoğan'a karşı daha güçlü olmalıyız!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın bir bütün olarak Türkiye konusundaki tutumunda daha net ve daha birleşik bir pozisyonda olması gerektiğini, Cumhurbaşkan'ı Erdoğan'a karşı ise daha güçlü olmaları gerektiğini söyledi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimle ilgili açıklamalarda bulundu.

Doğu Akdeniz krizinde Yunanistan ile dayanışma içinde olduklarını kaydeden Macron, "Türkiye'ye karşı ortak bir 'Avrupa tutumu' oluşturmaya çalışacağız" dedi.

Macron, "Biz, Avrupalılar olarak, Erdoğan'a karşı katı ve güçlü olmalıyız. Tansiyonu yükseltmekten kaçınmak istiyoruz ancak Türkiye bazı alanlardaki niyetlerini netleştirmeli. Avrupa bir bütün olarak Türkiye ile ilgili olarak daha net ve daha birleşik bir pozisyonda olmalı." ifadelerini kullandı.

Macron ayrıca, Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu ancak Doğu Akdeniz'de NATO müttefiki gibi hareket etmediğini söyledi.

MACRON-MİÇOTAKİS GÖRÜŞMESİ

Zirve öncesinde Macron'un Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile de baş başa görüşmesi bekleniyor. İkilinin, Rafael tipi savaş uçakları başta olmak üzere Fransa'nın Yunanistan'a silah satışını da öngören askeri işbirliği anlaşmasını imzalaması öngörülüyor.

Bu adım, NATO kulislerinde uzlaşma niyetinde olmayan Yunanistan'ın Türkiye'yi sıkıştırma çabası olarak yorumlanıyor.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI YARDIMCISI: AB LİDERLERİ TÜRKİYE'YE AĞIR EKONOMİK YAPTIRIMLARI DEĞERLENDİRMELİ

Yunanistan, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki askeri ve gaz sondaj gemilerini bölgeden çekmemesi halinde, Avrupa Birliği liderlerinin Türkiye'ye geçici bir süreliğine "ağır" ekonomik yaptırımlar uygulaması gerektiğini belirtti.

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Varvitsiotis, Avrupa Parlamentosu'nun Dışişleri Komitesi'nde yaptığı açıklamada, "Yaptırımlar bu baskıyı kurmalı; kısıtlı bir süreliğine ama ağır olmalı. Avrupa'nın burada müzakere yapmak için olduğu kadar değerlerini muhafaza etmek için de olduğu mesajını vermek için yaptırımlar ağır olmalı" dedi.

ÖMER ÇELİK, MACRON'UN AÇIKLAMALARINA TEPKİ GÖSTERDİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Macron 'sorunumuz Türk halkıyla değil Erdoğan'la' demiş. Sömürgecilerin eski ve ahlaksız bir oyunudur bu. Halkları sömürmek içi sahte sevgi gösterisi sunar ama vatansever liderleri hedef alırlardı. Sömürgeci kafanın Cumhurbaşkanımızı hedef alması bizim için gururdur. Bizim sizin gibi sömürgeci kafalarla sorunumuz var Bay Macron. Acı çektirdiğiniz halklarla ve sömürmek istediğiniz halklarla insani ve kardeşlik bağımız var. O yüzden sizinle karşı karşıyayız. Tehdit dili kullandığınız ülke Türkiye’dir. Türkiye size en uygun cevapları verecektir. Siz Bay Macron burayı kolayca kandırabileceğiniz kabile devletleri ile karıştırmayın. Bu ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı ile halkını ayırmaya kimsenin gücü yetmez. 'Erdoğan ayrı, Türk halkı ayrı' diyerek oynadığınız oyunu defalarca Afrika’da oynadığınızı biliyoruz." sözleriyle tepki gösterdi.

Kaynak: Haber Global TV

Macron Yunanistan Miçotakis Fransa türkiye Doğu Akdeniz