Macaristan ve Ukrayna arasında “normalleşme” görüşmesi

KİEV/AA
Macaristan Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Volodimir Zelenski Dünya haberleri AB Gündem haberleri
Macaristan ve Ukrayna arasında “normalleşme” görüşmesi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Macar mevkidaşı Szijjarto, iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesini görüştü.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme konusunu görüştü.

Bakan Szijjarto, resmi ziyaretle geldiği Ukrayna'nın Ujgorod kentinde Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Yermak ve Ukraynalı mevkidaşı Kuleba tarafından karşılandı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, "ziyaretin amacının topluluklar düzeyinde diyaloğu güçlendirmek ve bir dizi güncel konuyu ele almak yoluyla iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmek" olduğu belirtildi.

Taraflar, görüşme öncesi Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunurken, hayatını kaybeden askerlerin ve Macar asıllı Ukraynalı askerlerin mezarlarını ziyaret ederek saygı duruşunda bulundu, mum yaktı.

GÖRÜŞMEDE NELER OLDU?

Bakan Kuleba, yaptığı konuşmada, görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Bu, tam ölçekli işgalin başlamasından bu yana ilk görüşmemiz. Buraya gelirken belirttiğiniz amacın ikili ilişkileri normalleştirmek olduğunu yinelemek istiyorum." dedi.

Kuleba ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in kendilerinden sorunları çözmenin yollarını bulmak için Szijjarto ile görüşmelerini istediğini söyledi.

Yermak da bugünkü görüşmenin önemli ve gerekli olduğuna vurgu yaparak "Görüşmemizin bir sonuca ulaşmasını istiyorum ve bugünkü görüşmemizin amaçlarından biri de Sayın Devlet Başkanı'mız ile Macaristan Başbakanı arasında yapılacak görüşmeye hazırlık yapmaktır." ifadesini kullandı.

Bakan Szijjarto ise Ukrayna halkının barış içinde yaşaması ve Ukrayna'da barışın tesis edilmesi gerektiği ilkesine bağlı kaldıklarına dikkati çekerek "Bu dehşetin sona ermesini umuyoruz ve elimizden geldiğince çaba sarf edeceğiz." diye konuştu.

Szijjarto ayrıca sosyal medya hesabından Ukrayna ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda her geçen gün daha fazla insan öldüğünü belirterek "Daha fazla insanın ölmesine izin vermemeliyiz. Savaş sona ermeli, insan hayatı ancak barışla kurtarılabilir." değerlendirmesini yaptı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, geçen yıl aralıkta sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, Brüksel'de yapılan zirvede Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'ya yeni mali yardım paketini ülke olarak reddettiklerini duyurmuştu.

Başbakan Orban, paylaşımında, "Gece vardiyasının özeti: Ukrayna'ya ekstra paraya veto." ifadesini kullanmıştı. Macaristan, böylelikle AB'nin Ukrayna'ya yönelik 54 milyar avroluk yeni mali yardım paketini engellemişti.

Yabancı basında çıkan haberlerde de AB'nin, Orban'ın Ukrayna yardımına uyguladığı vetoyu kaldırmaması halinde Macaristan'ı bazı yaptırımlar uygulamakla tehdit edeceği ileri sürülmüştü.