Lufthansa hava trafiğini bloke eden çevreci gruptan 740 bin euro tazminat istedi!

Havacılık Almanya
Lufthansa hava trafiğini bloke eden çevreci gruptan 740 bin euro tazminat istedi!
Fotoğraf: DepoPhotos

Alman havayolu Lufthansa, hava trafiğini bloke ettiği için "Letzte Generation" (Son Nesil) adlı çevreci gruptan toplam 740.000 euro tazminat talep etti.

Radikal yeşil ideologlar, hava yolculuğu şirketleri için önemli sorunlara yol açan birçok yıkıcı eylem gerçekleştirdi.

Basında yer alan haberlere göre, Lufthansa üç olay nedeniyle tazminat talebinde bulundu: Temmuz ayında Düsseldorf Havaalanı ve Hamburg Havaalanında yaşanan abluka ve geçen yılın Kasım ayında Berlin-Brandenburg Havaalanı'nda yaşanan abluka.

Yalnızca Lufthansa'nın yan kuruluşu Eurowings'ın etkilendiği eylemlerde, üç günde yaklaşık 55 uçuşun iptal edilmek zorunda kalındığı belirtildi. Ancak Lufthansa'nın amiral gemisi havayolu şirketi de dahil olmak üzere diğer şirketler de olumsuz etkilendi.

Alman Bild am Sonntag gazetesinin haberine göre, Hamburg Havalimanı'ndaki protestolar sırasında Lufthansa Grubu'nun 57 uçağı ve 8 bin 500 yolcusu etkilendi, toplam 400 bin euro'luk maddi zarar oluştu.

Düsseldorf Havalimanı'nda aynı gün içinde 24 uçuş ve 3.000 yolcu etkilendi, bu durumun tahmini maliyeti 220.000 euro. 

Kasım 2022'de Berlin-Brandenburg Havalimanı'ndaki protestolardan 35 uçuş ve 5.000 yolcu etkilendi. 

Lufthansa'nan yaptığı başvuruda, eylemlere katılan altı iklim eylemcisinden yaklaşık 120.000 Euro tutarında ödeme talep edildi.

CEZALAR ARTACAK

Almanya Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, "Letzte Generation" eylemcilerinin havaalanı ablukalarının ışığında, konuyla ilgili adalet bakanı Marco Buschmann ile çalışacağını söyleyerek havacılık güvenliği mevzuatını "güçlendirme" niyetini açıkladı.

Wissing, gazeteye yaptığı açıklamada, orada süreçleri aksatmak için havalimanlarının abluka altına alınması meşru protesto sınırlarının çok ötesine geçiyor. Bunlar da küçük suçlar değil” dedi 

Wissing, en kısa sürede daha yüksek cezaların uygulanması gerektiğini söyledi.

Buschmann, "Letzte Generation" grubunun Temmuz ayındaki eylemlerinin cezai sonuçları olacağını zaten açıklamıştı.

Lufthansa'nın talebi, "Letzte Generation"in iklim protestolarına yönelik halk desteğinin görünürde azaldığı bir dönemde geldi. Gözlemciler, talep edilen tazminat miktarının ödenmesi halinde örgütün geleceğinin tehlikeye girebileceğini söylüyor.

Uluslararası sivil toplum kuruluşu More in Common tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen bir anket, 2021-2023 yılları arasında Almanlar arasında iklim hareketine verilen desteğin yüzde 68'den yüzde 34'e düştüğünü gösterdi. Kamuoyu araştırma şirketi Civey de gerçekleştirdiği bir ankette benzer sonuçlara ulaştı.

 

Kaynak: Ajans Bizim