Lübnan'da onlarca ölü, yüzlerce yaralı var! Netanyahu'dan 'güç dengesini değiştiriyoruz' açıklaması

HABER MERKEZİ / AJANSLAR
Lübnan İsrail

Lübnan-İsrail arasında yaklaşık 1 yıldır devam eden çatışmaların en kanlı günü yaşandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail’in Lübnan’a yönelik bugünkü saldırılarında 182 kişi hayatını kaybetti, 727 kişi yaralandı" denildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Kuzeydeki güç dengesini değiştirme sözü vermiştim. Tam olarak bunu yapıyoruz" dedi.

Lübnan-İsrail arasında yaklaşık 1 yıldır devam eden çatışmaların en kanlı günü yaşandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in sabah saatlerinden bu yana düzenlediği saldırılarda en az 182 kişinin hayatını kaybettiği, 727 kişinin ise yaralandığı açıklandı. 

Lübnan'da onlarca ölü, yüzlerce yaralı var! Netanyahu'dan 'güç dengesini değiştiriyoruz' açıklaması - Resim : 1
LÜBNAN'DA SİVİLLER BOMBARDIMAN ALTINDAKİ BÖLGELERİ TERK EDİYOR.

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından sabah saatlerinden bu yana İsrail tarafından düzenlenen saldırılara ilişkin yapılan açıklamada, hayatını kaybedenlerin sayısının en az 182, yaralı sayısının ise 727 olduğu ifade edildi.

Açıklamada, öldürülenler arasında çocukların, kadınların ve sağlık görevlilerinin bulunduğu vurgulandı. İsrail Savunma Kuvvetleri’nden yapılan açıklamasa ise saldırıların devam edeceği belirtilerek, “IDF Karargahı Yeraltı Harekat Merkezi'nden Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine yönelik saldırıları onayladı. Bugüne kadar 300'den fazla Hizbullah hedefi vuruldu” denildi.

LÜBNAN BAŞBAKANI MİKATİ: İMHA SAVAŞI

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail hava kuvvetlerinin Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıları "imha savaşı" olarak niteledi. Mikati, kabine toplantısında yaptığı konuşmada, "İsrail'in Lübnan'a yönelik devam eden saldırganlığı, kelimenin tam anlamıyla bir imha savaşıdır ve Lübnan köy, kasabalarını yok etmeyi amaçlayan yıkıcı bir plandır" dedi.

Lübnan'da onlarca ölü, yüzlerce yaralı var! Netanyahu'dan 'güç dengesini değiştiriyoruz' açıklaması - Resim : 3

GÜNEYDEKİ OKUL VE ENSTİTÜLER BARINMA MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

 İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine 8 Ekim 2023'ten bu yana "en şiddetli saldırılarını" düzenlemesinin ardından Lübnan makamları, ülkenin güneyindeki okulların ve resmi enstitülerin barınma merkezine dönüştürülmesi kararı aldı.

Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi'nin ofisinden yapılan açıklamada, İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan'ın güneyindeki büyük ölçekli yerinden edilmelere değinildi.

Mevlevi'nin, Lübnan'ın güneyindeki bölgelerde geniş çaplı yerinden edilmelerle ilgili valilere işbirliği yapma talimatı verdiği aktarıldı.

Lübnan Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle acil toplantı yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, barınma merkezi olarak açılmasına karar verilen okulların isimleri paylaşıldı.

Açıklamada, "Lübnan vatandaşlarının güvenliği göz önüne alınarak, aşağıdaki okulların ve resmi enstitülerin barınma merkezi olarak açılmasına karar verildi." ifadesi kullanıldı.

NETANYAHU: GÜÇ DENGESİNİ DEĞİŞTİRİYORUZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Kuzeydeki güç dengesini değiştirme sözü vermiştim. Tam olarak bunu yapıyoruz. İsrail şehirlerini ve sivilleri vurmayı amaçlayan yüzlerce füze ve roketi imha ediyoruz. Önümüzde zor günler var, tüm İsrailliler güvenlik yönergelerine uymalı" açıklamasında bulundu. 

İSRAİL, SİVİLLERİ UYARDI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Avichay Adraee, Lübnan’ın Bekaa bölgesindeki siviller için tahliye emri yayınlandığını açıkladı.

Avichay Adraee açıklamasında, “Bekaa bölgesindeki Lübnan köylerinin sakinlerine bir çağrı: Füze ve silahların depolandığı binaların ve evlerin yakınında veya içinde bulunan sakinler - derhal onlardan uzaklaşın. Bu, Lübnan'daki Bekaa Vadisi'ndeki köylere özel bir uyarıdır. Füze ve silahların depolandığı evlerin yakınında veya içinde bulunan sakinler - kendi güvenliğiniz için derhal uzaklaşın. Hizbullah'ın İsrail'e silahlarını ateşlemeye hazırlandığı güney Lübnan bölgesindeki operasyonlarımızı izliyorsunuz ve buna izin vermeyeceğiz. Kendi güvenliğiniz için bu evlerden uzaklaşın. Hizbullah size yalan söylüyor ve sizi tehlikeye atıyor” dedi.