Libya'dan Türkiye ile yapılan mutabakata ilişkin açıklama: Yürürlüğe koyulmasında kararlıyız

Libya'dan Türkiye ile yapılan mutabakata ilişkin açıklama: Yürürlüğe koyulmasında kararlıyız

Libya'nın başkenti Trablus'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Es-Sadık el-Kıhey, Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştiren Türkiye ve Libya arasındaki anlaşmanın yürürlüğe koyulmasında kararlı olduğunu açıkladı.

Meclis Başkanı Es-Sadık el-Kıheyli, Trablus'ta yaptığı basın açıklamasında, Libya'nın, Türkiye ile imzalanan "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ve "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının" yürürlüğe koyulmasında kararlı olduğunu vurguladı. 

"Mutabakat muhtıraları Libya'nın bağımsızlığı için herhangi bir zarar ya da taviz içermiyor. Aynı zamanda uluslararası hukuku da herhangi bir şekilde ihlal etmiyor." diyen Kıheyli, anlaşmanın yeni bir şey getirmediğini ancak uluslararası kanunlardan doğan ekonomik ve egemenlik haklarını genişlettiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalanmıştı.

Türkiye-Libya anlaşması Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. İki ülke arasındaki Doğu Akdeniz mutabakatı ile, deniz yetki alanlarının sınırları çiziliyor. Anlaşma, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Partili milletvekillerinin desteğini almıştı.

Bu adımla, belirlenen alanda balıkçılıktan, petrol ve doğal gaz aramaya kadar pek çok faaliyette söz hakkı Libya ve Türkiye'de olacak. Türkiye bu alanda petrol ve doğal gaz arama ve sondajı için ruhsatlandırma da yapabilecek.

DÜNYANIN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ

İsrail Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin Akdeniz'de attığı son adımların İsrail tarafından "endişeyle takip edildiği" belirtilmişti. 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise Türkiye ve Libya arasında imzalanan anlaşmaya yönelik basına yaptığı açıklamada, uluslararası hukuku ihlal eden uluslararası anlaşmaların, NATO’nun iş birliği ilkesiyle bağdaşmadığını savunmuştu. 

Libya ile yaptığı anlaşmanın NATO Zirvesi'nde gündeme gelip gelmediği sorulan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa ve Almanya'nın bu konu üzerinde durduğunu vurgulayarak "Biz gerekli açıklamaları yapınca da gene tabii Fransa maalesef bu işte hala rahatsızlığını devam ettiriyor" demişti.

Atılan adımla ilgili bazılarının yalan yanlış şeyler uydurduğuna da dikkat çekeren Erdoğan, "İşte bu uluslararası hukuka, uluslararası deniz hukukuna uygun değildir gibi saçmalamalar da yapıyorlar." ifadelerini kullanmıştı.

Libya türkiye