Lavrov: Saldırılar durmayacak, Soçi'de böyle bir madde yok

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rus Ordusu'na bağlı askerlerin İdlib'teki operasyona katıldığını duyurdu

Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Rus ordu birliklerindeki askerlerin rejimin Suriye'de düzenlediği operasyona katıldığını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Heyet Tahrir el Şam grubunun İdlib'deki saldırılarının sert bir biçimde bastırılacağını söyledi ve Türk tarafının bu konuda bilgilendirildiğini de sözlerine ekledi.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov bir basın toplantısında, Suriye'nin İdlib bölgesi yakınlarındaki gerilimin tırmanmasının suçlusunun, saldırı düzenleyen muhalifler olduğunu iddia etti.

Muhaliflerin İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesindeki saldırılarını sert bir biçimde durdurmak hususunda kararlı olduklarını belirten Lavrov, "İdlib'de muhalifleri ortadan kaldırma uygulaması devam edecek" vurgusunu yaptı.

Lavrov "Buradan (İdlib’den) saldırılar olması halinde -bu saldırılar ister Suriye ordusuna ister sivillere isterse de Hmeymim’deki hava üssümüze yönelik olsun- hepsini sert bir biçimde bastıracağımızı açık bir biçimde söylemiştik" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Lavrov, "Söz konusu saldırılara cevap vereceğimiz konusunda Türk meslektaşlarımızı önceden uyarmıştık" dedi ve "Buna son verilemez, zira İdlib hususundaki anlaşma (Soçi Mutabakatı) muhaliflere karşı ateşkes yapılmasını içermiyor" vurgusunu yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı, Rus savunma yetkililerinin İdlib'deki duruma ilişkin olarak Türk meslektaşları ile her gün temas halinde olduklarını da belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı ayrıca, "İdlib’deki durumu sırf (belli bir uzaklıktan) izlemiyoruz, askerlerimiz burada sahada bulunuyor" açıklamasını da yaptı.

ABD, TÜRK KONVOYUNA SALDIRIYI KINADI
Buna karşılık ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Suriye'nin İdlib kentinde Türk askeri konvoyuna ve sivillere yönelik hava saldırısını kınadı.

Ortagus, İdlib'deki 9 Numaralı Gözlem Noktası'na intikal etmekte olan Türk askeri konvoyuna ve İdlib'deki sivillere yönelik hava saldırısına ilişkin Twitter'dan yazılı bir açıklamada bulundu. 

Ortagus, açıklamasında, "Esed rejimi ve müttefikleri İdlib'de sağlanan ateşkese hemen geri dönmelidir. Bugün Türk konvoyuna yapılan hain hava saldırının ardından siviller, insani yardım ekipleri ve binalar acımasızca hedef alındı. Bu bitmesi gereken şiddeti kınıyoruz." ifadesini kullandı. 

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti: 

Esad rejimi, 2014 yılından bugüne rejimin elinde bulunan Han Şeyhun bölgesine gece boyunca süren bir operasyon başlatmış, süren çatışmaların ardından muhalif güçlerin Han Şeyhun ilçe merkezinden çekilmeye başlandığı öğrenilmişti.


son dakika son dakika haber