Kuzey Kore'nin casus uydusu 'Beyaz Saray'ı fotoğraflamış

Kuzey Kore ABD Beyaz Saray Dünya haberleri
Kuzey Kore'nin casus uydusu 'Beyaz Saray'ı fotoğraflamış
Fotoğraf: DepoPhotos

Kuzey Kore, yeni casus uydusu sayesinde Beyaz Saray'ın ve çeşitli hassas ABD askerî tesislerinin fotoğraflarını elde ettiğini duyurdu.

Kuzey Kore haber ajansı KCNA’nın bildirdiğine göre, Devlet Başkanı Kim Jong-un, Pentagon ve hatta Beyaz Saray'ın kendisi de dahil olmak üzere "büyük hedef bölgelerdeki" Amerikan askerî ve hükümet tesislerinin uydu görüntülerini inceledi.

Haberde, "Saygıdeğer Yoldaş Kim Jong-un, resmi görevine başlamak üzere olan keşif uydusu 'Manrikyeong-1' için operasyonel hazırlık projesinin başarılı bir şekilde ilerlemesinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti" dendi.

Habere göre, uydunun Pasifik'teki Guam adasında bulunan Andersen ABD Hava Kuvvetleri Üssü, iki donanma tesisi ve Virginia'daki bir havaalanının yanı sıra İtalya'nın başkenti Roma'nın bazı bölgelerini de fotoğrafladığı belirtildi.

KCNA ayrıca, uydunun Virginia üzerinde olduğu sırada çekilen görüntülerde "dört ABD Donanması nükleer uçak gemisi ve bir İngiliz uçak gemisinin yakalandığını" bildirdi.

Güney Koreli yetkililer, iddiaları doğrulayamadıklarını ve Pyongyang'ın söz konusu fotoğrafları yayınlamadığını bildirdi.

İsmi açıklanmayan bir ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü de Bloomberg'e yaptığı açıklamada, bu tür uydu görüntülerinin varlığının teyit edilemediğini, ancak Kuzey Kore'nin balistik füze programına karşı BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini söyleyerek, geçen hafta Kuzey Kore casus aracının fırlatılmasını kınadığını söyledi.

Pyongyang, geçen hafta casus uydunun fırlatıldığını duyurmuş, Kim de bunun ülkesi için "yeni bir uzay gücü çağı" ve "meşru müdafaa hakkının tam teşekküllü bir uygulaması" olduğunu ilan etmişti. 

Kuzey Kore hükümeti, Kim’in, sadece bir gün sonra ABD askerî alanlarının ve Güney Kore'nin başkentindeki bölgelerin fotoğraflarını incelediğini bildirmişti. Uydunun fırlatılması, mayıs ve ağustos aylarındaki iki başarısız denemenin ardından gelmişti.

Washington, Kuzey Kore'nin geliştirmekte olduğu uydu programını defalarca eleştirirken, Seul, fırlatmaya Kuzey ile 2018'de imzalanan askerî gerilimi azaltma anlaşmasını kısmen askıya alarak ve iki Kore arasındaki sınıra yakın bölgelerde gözetleme uçuşlarını yeniden başlatarak karşılık verdi.

Kuzey Kore Savunma Bakanlığı, saha sonra, 2018 anlaşmasını tamamen feshettiğini açıkladı ve Güney Kore'yi anlaşmayı ihlal etme yönündeki "pervasız" kararının bedelini "pahalıya ödeyeceği" konusunda uyardı. 

Kaynak: Ajans Bizim