Kuzey Kore'de işler iyi gitmiyor: Bir bir kapatılıyor

Kuzey Kore Dünya haberleri
Kuzey Kore'de işler iyi gitmiyor: Bir bir kapatılıyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Kuzey Kore dünya çapındaki diplomatik misyonlarının yüzde 25'ini kapatmaya hazırlanıyor.

Kuzey Kore birçok büyükelçiliğini kapatma kararı aldı. Reuters'in NK Pro Web sitesinin kurucusu Chat O'Carroll'dan aktardığı habere göre Pyongyang'ın diplomatik misyonlarının yaklaşık 25'inin kaldırılması planlanıyor. Bu ülkeler arasında İspanya, Hong Kong ve bazı Afrika ülkeleri dikkat çekiyor.

İzole edilmiş bir ülke olan Kuzey Kore'nin böyle bir karar alması ülkedeki insani çalışmaları da etkileyecek. Şu anda 159 ülkeyle resmi ilişkisi olan Kuzey Kore'nin 53 diplomatik misyonu bulunuyor.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı, Kuzey Kore'nin bu hamlesinin yaptırımlar nedeniyle ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıdan kaynaklandığını öne sürdü.

Kuzey Kore'de yaptırımlar nedeniyle döviz operasyonları dururken büyükelçiliklerin masrafları da karşılanamıyor. Bu durum Kuzey Kore'nin ekonomik sebeplerle geleneksel olarak dost ülkelerle asgari diplomatik ilişkileri bile sürdürmekte zorlandığını gösteriyor.

Kuzey Kore Devlet Haber Ajansı, geçen hafta Angola ve Uganda'daki büyükelçilerinin bu ülkelerin devlet başkanlarına veda ziyaretleri yaptığını yazmıştı. İki Afrika ülkesinin basınında da Kuzey Kore'nin büyükelçiliklerini kapattığı yönünde haberler yer aldı.

İspanya Komünist Partisi ile yapılan bir yazışmada da Kuzey Kore büyükelçiliğinin kapatıldığı belirtiliyor. Güney Kore Haber Ajansı Yonhap, İspanya'daki işlerin İtalya'daki misyon tarafından yürütüleceğini yazdı.

 

Kaynak: Haber Global TV