Kuzey Kore ve Rusya yakınlaşıyor mu? Flaş iddialar, atlar ve inşaat işçileri...

Kuzey Kore
Kuzey Kore ve Rusya yakınlaşıyor mu? Flaş iddialar, atlar ve inşaat işçileri...
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son olarak 25 Nisan 2019'da bir araya gelmişti. Fotoğraf: Reuters

ABD ve Birleşik Krallık istihbaratı Kuzey Kore ve Rusya'nın son dönemde yakınlaştıklarını öne sürerken ciddi iddialarda bulunuyor. Covid'den beri ilk sevkiyat geçen ay gerçekleşirken Rusya, Kuzey Kore'ye safkan kısrak ve aygır gönderildiğini öne sürmekteydi. İşte yakınlaşma iddiaları ve dahası...

Kuzey Kore ile Rusya'yı Tumen Nehri üzerindeki 623 metrelik Kore Rusya Dostluk Köprüsü bağlıyor. SSCB döneminde aynı noktada bulunan ahşap köprünün yerine yapılan ve 9 Ağustos 1959'da açılan ve iki ülkeyi bir tren yoluyla birleştiren köprü, uzun süredir aktif olarak kullanılmıyordu ancak geçen ay yaşanan ve uydu görüntüleriyle tespit edilen bir hareketlilik, Batı'da endişe yaratmaya yetti.

Rusya'dan gelen açıklama ise pandemiden bu yana ülkeden Kuzey Kore'ye giden ilk trende 30 adet at taşındığı yönündeydi. “At mı?” sorusu, açıklamayı okuyan hemen hemen herkesin aklına gelmiş olabilir... Rus yetkililer şu şekilde açıklıyordu:

“5 aygır, 25 kısrak Vladimir bölgesindeki Suzdal şehrinde karantinaya alındı ve daha sonra Kuzey Kore'ye gönderilmek üzere özel donanımlı üç kamyonla Khasan demiryolu kontrol noktasına ulaştırıldı.”

BU KADAR MASUM OLMAYABİLİR Mİ?..

Kim Jong-un'un atlara olan düşkünlüğü aşikar. 2019'da Kuzey Kore medyası Kim'in beyaz bir at üzerinde fotoğrafını paylaşmıştı. Rus gümrük verileri, Kuzey Kore'nin önceki yıllarda da Rusya'dan gelen safkan atlara binlerce dolar harcadığını gösteriyor. Rusya coğrafyasına özgü Orlov cinsi, tırıs gidişleriyle ünlü atların bakımı ve tedavisi için kullanılacak olan ilaçlar da daha sonra Kuzey Kore'ye gönderildi.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

Ancak Batı medyası Covid sonrası ilk nakliyatın bu kadar masum olmayabileceğini de öne sürüyor.

Batı'nın Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında Rusya'ya uyguladığı ticari yaptırımların, ülkeyi yeni ortaklar, yeni partnerler aramaya itebileceği ifade edilirken bu “yeni” muhtemel ortaklardan birinin de Kuzey Kore olması çok muhtemel. SSCB döneminde Kuzey Kore ve dünyanın dört bir yanındaki tüm komünist ülkeler, Sovyet Rusya'dan beslenmekte Sovyet Rusya'ya büyük ölçüde muhtaç pozisyondaydı. SSCB'nin dağılmasıyla bu ülkelerin bir kısmı ticaret anlayışlarını ve ekonomik programlarını tamamen değiştirmek durumunda kalırken Kuzey Kore, kapalı kutu olarak kalmaya devam etmişti.

YAKINLAŞMANIN SİNYALLERİ

Şimdi ise Rusya'nın bu kadar keskin olmasa da Kuzey Kore'yle benzer bir izolasyonla karşı karşıya kalmasının iki ülkeyi yakınlaştırdığı ifade edilmekte. Bu yakınlaşmanın bir başka örneği ise kasım ayında yaşanmış ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Kuzey Kore'nin son dönemde gerçekleştirdiği yeni balistik füze denemeleriyle ilgili açıklamalarda bulunurken “ABD, Kuzey Kore'nin sabrını sınıyor” diye konuşmuştu.

Bununla birlikte Kuzey Kore, Rusya ile Ukrayna üzerinde farklı bir konuda da işbirliği yapabilir. Rusya'nın işgal ve ilhak ettiği Ukrayna topraklarının yeniden inşasında Kuzey Koreli işçilerin de çalışması gündemde. Donetsk'in Rusya destekli lideri Denish Pushilin, konuya ilişkin 9 Ağustos'ta “Kuzey Kore'den işçi getirmek için görüşmelerimiz sürüyor” açıklamasında bulunmuştu.

ABD'DEN ÇARPICI İDDİA!

Ancak ABD İstihbaratı, bağlantının çok daha derin olduğunu söylerken Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah gönderdiğini iddia ediyor. Pentagon Basın Sözcüsü General Pat Ryder ve ABD Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby iddiayı kasım ayında aynı sözlerle dile getirmişti. Kirby şöyle diyordu:

“İstihbaratımız gösteriyor ki Kuzey Kore, Rusya'ya Ukrayna savaşında el altından önemli miktarda topçu mermisi veriyor ve silah sevkiyatlarının gerçek varış noktasını Orta Doğu ile Kuzey Afrika’daki ülkelere gidiyormuş gibi göstermeye çalışarak gizliyor.”

İki ülke de BM yaptırımlarına aykırı olacak böylesi bir iddiayı tamamen reddediyor. Aynı iddiayı neredeyse bir ay sonra Birleşik Krallık da öne sürdü. Birleşik Krallık'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, Rusya'nın İran ve Kuzey Kore'den balistik füzeler de dahil olmak üzere gelişmiş silah almak istediğini ve buna karşılık iki ülkeye “eşi benzeri görülmemiş bir askeri destek” sağlamayı teklif ettiğini öne sürdü.

2019'dan beri görüşmeyen Vladimir Putin ve Kim Jong-un, bu yıl birbirlerine 6 mektup gönderdi. Tüm mektuplarda “işbirliği” ifadesi vurgulanırken Kuzey Kore'nin, Rusya'nın ilhak referandumlarını resmen tanıyan tek ülke olması da dikkat çekiyor.

Kaynaklar: Daily Mail, Reuters, The Washington Post, AA, PBS

Kaynak: Web Özel

Kuzey Kore