Kuzey Kore lideri köprüleri kaldırdı: Savaş hazırlığı emri verdi
Devlet ajansı KCNA'nın aktardığına göre Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Güney Kore ile uzlaşma ya da yeniden birleşme istemenin "hata" olduğunu söyledi ve herhangi bir "uzlaşmayı" reddetti.
İktidardaki tek partinin yıl sonu toplantısında konuşan Kim Jong Un, "Bizi 'en kötü düşman' olarak nitelendiren insanları (...) uzlaşma ve birleşme arayacağımız kişiler olarak görmenin artık yapmamamız gereken bir hata olduğunu düşünüyorum" dedi.
Pyongyang'da iktidardaki Kore İşçi Partisi, ülkenin stratejik yönelimlerinin belirlendiği önemli bir yıl sonu toplantısı olan Merkez Komitesi'nin beş günlük genel kurul toplantısını yaptı.
İki Kore, 2018 yılında, Kim Jong Un ve dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in arasında yapılan üç görüşmeyle karakterize edilen bir yakınlaşma süreci başlattı. Ancak bu yakınlaşma bozuldu ve iki düşman arasındaki gerilim halen en yüksek noktasında!
"Savaş her an patlak verebilir"
Kuzey Kore lideri, parti toplantısının başında, ABD ve müttefiklerinin "çatışmacı manevraları" karşısında ülkesine nükleer silah programı da dahil olmak üzere "savaş hazırlıklarını hızlandırma" çağrısında bulunmuştu.
KCNA'ya göre, Kim Jong Un konuşmasında, Washington'u "çeşitli askeri tehditlerle" suçladı ve silahlı kuvvetlerine "ezici bir savaş yanıt kabiliyetini" sürdürme emri verdi.
Kuzey Kore lideri, "düşmanların bizi istila etmeye yönelik pervasız hamleleri nedeniyle Kore Yarımadasında her an savaş çıkabilir” dedi.
KCNA'ya göre, iktidar partisi ayrıca, 2024 yılında üç yeni casus uydunun fırlatılacağını, insansız hava araçlarının inşa edileceğini ve elektronik savaş yeteneklerinin geliştirileceğini duyurdu. Kuzey Kore, mayıs ve haziran aylarında art arda gelen iki başarısızlığın ardından kasım ayında ilk askeri gözlem uydusunu başarıyla yörüngeye yerleştirdi.
Kim Jong Un, "Olası bir nükleer krize hızlı bir şekilde tepki vermeli ve acil bir durumda nükleer güç de dahil olmak üzere tüm fiziksel araçları ve güçleri seferber ederek Güney Kore topraklarının tamamını pasifize etmek için hazırlıkları hızlandırmaya devam etmeliyiz" dedi.
2023'te rekor sayıda balistik füze denemesi
Kuzey Kore, 2023 yılında, yasaklama getiren çok sayıda BM kararını ihlal ederek, rekor sayıda balistik füze denemesine girişti. Nükleer güç statüsünü anayasasına dahil eden Pyongyang, elindeki en güçlü kıtalararası balistik füze (ICBM) olan ve ABD'ye ulaşabilen Hwasong-18'i başarıyla test etti.
ABD, Güney Kore ve Japonya ise askeri işbirliğini artırarak Kuzey Kore'nin füze fırlatmalarına ilişkin gerçek zamanlı bir veri paylaşım sistemini devreye soktu ve bölgedeki ortak askeri manevraları hızlandırdı.
ABD silahlı kuvvetleri, geçen aylarda, nükleer enerjiyle çalışan USS Missouri denizaltısını, USS Ronald Reagan uçak gemisini ve bir B-52 stratejik bombardıman uçağını Güney Kore'ye göndererek, her seferinde Kuzey Kore'nin öfkesine neden oldu.
Pyongyang, burnunun dibindeki askerî manevraları, topraklarına yönelik gelecekteki bir işgalin provası olarak görüyor ve füze denemelerini uzun zamandır gerekli "karşı önlemler" olarak değerlendiriyor.