Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki kritik anlaşma feshedildi

Kuzey Kore Güney Kore Asya Dünya haberleri
Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki kritik anlaşma feshedildi
Fotoğraf: Shutterstock

Güney Kore Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore’nin Güney Kore ile 2018’de yapılan anlaşma çerçevesinde askıya aldığı tüm askerî önlemleri yeniden devreye sokacağını bildirdi.

Habere göre, Kuzey Kore, Güney Kore ile 19 Eylül 2018’de imzalanan askerî gerilimi azaltma anlaşmasını feshedildiğini duyurdu ve bu anlaşma çerçevesinde askıya aldığı tüm askerî önlemleri derhal devreye sokacak.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, pazartesi günü, Pyongyang'ı uydu fırlatma hazırlıklarını derhal durdurmaya çağırmış ve uluslararası toplumun uyarılarına rağmen Kuzey Kore'nin planına devam etmesi halinde insanları korumak için gerekli önlemleri alacağı konusunda uyarmıştı.

ABD, Japonya ve Güney Kore özel temsilcileri de Pyongyang'ı fırlatmayı iptal etmeye çağırarak, Kuzey Kore'nin sadece yörüngeye uydu fırlatmayı planlıyor olsa dahi bunun BM Güvenlik Konseyi'nin ülkenin balistik füze fırlatma teknolojilerini yasaklayan kararlarını ihlal etmiş olacağını belirtmişti.

Seul, daha sonra, keşif uçaklarının sınır bölgesine yakın uçuşlarını sınırlayan Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki 19 Eylül 2018 tarihli askeri anlaşmayı askıya almak için adımlar atacağını açıklamıştı.

Kuzey Kore ise uzay keşif yeteneklerini geliştirme hakkına sahip olduğunu savunuyor. Kuzey Koreli uzmanlara göre, bu alan, ABD ve müttefiklerinin Kuzey Kore'nin stratejik hedeflerini etkisiz hale getirme çabalarına karşı koyması için gerekli!

Kaynak: Ajans Bizim