Kuzey Kore, casuslarına şifreli mesaj gönderdiği radyo istasyonunu kapattı

Ajans Bizim
Kuzey Kore Güney Kore Dünya haberleri
Kuzey Kore, casuslarına şifreli mesaj gönderdiği radyo istasyonunu kapattı

Kuzey Kore, Güney'deki casuslarına şifreli mesajlar gönderdiğinden şüphelenilen bir radyo istasyonunun faaliyetlerini durdurmuş görünüyor.

“Kore'nin Sesi” olarak da bilinen Radyo Pyongyang, hem eğlence programları hem de uzmanların yurtdışındaki ajanlar için mesajlar içerdiğini iddia ettiği sözlü numara listeleri yayınlamasıyla tanınan bir istasyon.

Ülke lideri Kim Jong Un'un geçen ay İşçi Partisi'nin bir toplantısında Koreler arası ilişkilerin yeniden düzenlenmesi kararının ardından Radyo Pyongyang'ın faaliyetlerini durdurduğu bildirildi. Yonhap Haber Ajansı'na göre radyonun internet sitesi de kapatıldı.

Radyonun geçmişi 1945 yılında Kim Il Sung'un İkinci Dünya Savaşı sonrası zafer konuşmasıyla yayın hayatına başlamasına kadar uzanıyor.

Kuzey Koreli yetkililer programı 2000 yılında askıya almış, ardından 2016 yılında yeniden başlatmıştı.

Kuzey ve Güney arasındaki uluslararası işbirliği, geçtiğimiz haftalarda Kim rejiminin ordusunun, görünüşte savaş tatbikatları için ülkeler arasındaki tampon bölgelere bir dizi topçu ateşi açmasının ardından bozuldu.

Rejimin güney komşusuyla sivil alışverişi yavaşlatmayı planlayan bir toplantı yaptığı bildirildi. Güney Kore istihbaratı bu ayın başlarında bölgeye yaklaşık 260 top mermisi atıldığını tahmin ediyor. Güney Kore Savunma Bakanlığı'nın provokasyona karşılık olarak yaklaşık 400 mermi ateşlediği bildirildi.

Kim, geçen ay yaptığı açıklamada rejiminin "Kore yarımadasında ezici bir güçle tek taraflı olarak büyük bir olay çıkarmayacağını, ancak bir savaştan da kaçınmaya niyeti olmadığını" söyledi.