Kuzey Kore battı mı? Şüpheleri artıran gelişme

Nepal Asya Kuzey Kore Dünya haberleri
Kuzey Kore battı mı? Şüpheleri artıran gelişme

Kuzey Kore, dünya genelindeki sınırlı sayıdaki büyükelçiliklerinin birçoğunu kapatmaya devam ederek süregelen mali kriz şüphelerini arttırıyor.

Haberlere göre, Kuzey Kore yönetimi son olarak Nepal Krallığı'ndaki büyükelçiliğini kapatıyor. 

Bu, Kuzey Kore'nin son aylarda görünüşte diplomatik yeniden yapılanma için bilinçli olarak çekildiği en az beşinci ülke.

Yonhap Haber Ajansı'nın çevirisine göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bu ayın başlarında "Değişen küresel ortama ve ulusal diplomatik politikaya uygun olarak diplomatik misyonları geri çekme ve kurma operasyonları yürütüyoruz" diye yazdı.

Lider Kim Jong Un'un geçtiğimiz aylarda Nepal, İspanya, Angola, Uganda ve Hong Kong'dan çekilmeyi onaylaması diplomatlar arasında bazı kafa karışıklıklarına yol açmıştı.

Güney Koreli uzmanlar, kapatmaların kuzeyli meslektaşları için hızla kötüleşen bir mali duruma işaret ettiğini iddia etti.

Yonhap'ın çevirisine göre Güney Kore Birleşme Bakanlığı'ndan geçen ay yapılan açıklamada, "Bu önlemler furyası, Kuzey'in diplomatik misyonlarını sürdürmesinin artık mümkün olmadığını gösteriyor çünkü döviz elde etme çabaları güçlendirilen yaptırımlar nedeniyle tökezledi" denildi.

BESLENEMİYORLAR

Kendi nüfusunu yerli üretim ya da standart ticaret yoluyla sürdürülebilir bir şekilde besleyemeyen Kuzey Kore, açlığı engellemek için müttefiklerinin ve hatta bazen düşmanlarının katkısına güveniyor.

Ülkeden ayrılan diplomatlar, Kuzey Kore elçiliklerinin büyük ölçüde yasadışı faaliyetler ve yasadışı para kazanma projeleriyle finanse edildiğini iddia ettiler.

Kuzey Koreli diplomatlar daha önce de sahtecilik, insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı ve daha birçok olaya karışarak ya da bunları kolaylaştırarak uluslararası olaylara neden olmuşlardır.

Kim Jong-Un rejiminin bu diplomatik değişimle eş zamanlı olarak Rusya ve Çin ile ilişkiler kurmak için büyük çaba sarf ettiği görülüyor.

Dış dünyaya kapalı Kuzey Kore son birkaç ay içinde her iki ülkeden de çok sayıda diplomatik misyon kabul etti.

 

Kaynak: Haber Global TV