"Kutsal bir mezar" kabul edilen Titanik batığına sefer kavgası mahkemelik oldu!

ABD
"Kutsal bir mezar" kabul edilen Titanik batığına sefer kavgası mahkemelik oldu!
Fotoğraf: DepoPhotos

Amerikan OceanGate'in firmasının Titan adlı dalgıç gemisinin beş kişinin ölümüne neden olan trajik kayboluşunun üzerinden iki ayı aşkın bir süre geçmesinden sonra RMS Titanic Inc. firması batığa yeni bir sefer düzenlemek istiyor.

Enkazın kurtarma haklarını elinde bulunduran Amerikan şirketi, 1912'deki ilk yolculuğunda batan geminin kalıntılarının etrafındaki nesneleri çıkarmak istiyor.

Sky News'in haberine göre, Amerikan hükümeti, Mayıs 2024'te yapılması planlanan ve RMS Titanic Inc. şirketinin çeşitli eserleri kurtarmak üzere Titanik’in enkazına girmeyi planladığı bu yeni sefere sıcak bakmıyor.

Amerikalı yetkililere göre, geminin gövdesine girmek enkazın fiziksel olarak değiştirilmesine ya da bozulmasına neden olacaktır ki bu da federal yasalar ve aynı zamanda Titanik'in “kutsal bir mezar” olduğu yolunda Birleşik Krallık ile yapılan bir anlaşma uyarınca yasaktır. Hükümet özellikle enkazda kalmış olabilecek insan kalıntılarına işaret ediyor.

Bu nedenle, Titanik'in kurtarılmasını denetlemekten sorumlu olan Virginia'daki Norfolk mahkemesinde yasal bir mücadele başladı. 

RMS Titanic Inc., bu sefer için izin başvurusunda bulunmak istemediğini belirtti. Şirket, enkazdaki aşınma ve yıpranmanın, yapıyı değiştirmeden girişe izin veren delikler oluşturduğuna inanıyor.

Şirket ayrıca, batıkla ilgili kamu çıkarlarını temsil eden ABD kurumu Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ile yakın iş birliği içinde çalıştığını bildirdi. Ancak hükümeti temsil eden avukatlar, izin alınmadan keşif gezisinin yapılamayacağı konusunda ısrarlı!

Bu, ABD hükümeti ile RMS Titanic Inc. arasında yaşanan ilk anlaşmazlık değil. ABD hükümeti, 2020 yılında, geminin ünlü telsizini kurtarmak için planlanan bir keşif gezisine karşı dava açmıştı. 

Bir yargıç, o dönemde, nesnenin kültürel öneme sahip olduğunu belirterek, şirkete izin vermişti. Sonunda, Covid-19 salgını nedeniyle dalış yapılamamıştı.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Titanik titan OceanGate ABD