Küresel ısınma İskenderiye'yi sular altında bırakabilir!

Küresel ısınma İskenderiye'yi sular altında bırakabilir!

Tarih boyunca birçok işgal, yangın ve depreme rağmen ayakta kalan, 2 bin yıl önce Mısır'da Büyük İskender tarafından kurulan İskenderiye, küresel ısınma nedeniyle yükselen su seviyesi tehlikesiyle karşı karşıya...

Üç tarafından Akdeniz'e kıyısı olan, Mısır'ın en büyük ikinci şehri İskenderiye'yi yükselen su seviyesinden korumak isteyen Mısırlı yetkililer, dalgaların önüne geçebilmek için kıyılara beton bariyerler inşa ediyor. 

Mısır'ın Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı, ülkedeki deniz seviyesinin 1993 yılına dek ortalama 1.8 milimetre yükseldiğini ancak sonraki 20 yılda bu artışın yılda 2.1 milimetreye yükseldiğini açıkladı. 2012'den bu yana ise ülkedeki deniz seviyesi artışı yılda 3.2 milimetreye kadar yükseldi. 

Yapılan ölçümlemeler aynı zamanda İskenderiye karasında aynı oranda denize doğru batmakta olduğunu gösterirken, bu durum, tehlikeli sel riskinin de artmasına neden oluyor.  2018'de yapılan bir araştırma, Nil Deltası'ndaki 734 kilometre karelik bir alanın 2050 yılına dek sular altında kalacağına işaret ediyor. Mısır hükümeti mahalleyi korumak için deniz koruması inşa etse de, mahalle sakinleri bu çalışmaların pek bir değişiklik yaratmadığını söylüyor. 

Ortaçağ'da antik Faros Feneri'nin kalıntıları üzerine inşa edilen Kayıtbay Kalesi'nin de güçlü dalgaların duvarlarını itmeye devam etmesiyle, yetkililer deniz bariyerleri inşa etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Mısır hükümeti İskenderiye kıyıları boyunca inşa edilen bariyer ve diğer koruyucu önlemler için 120 milyon dolardan fazla bir bütçe ayırsa da, bariyerler olmadan kıyı üzerindeki yapıların zarar görmesi durumunda onarımın 25 milyar dolara yakın bir bütçeye mal olabileceği endişesi taşınıyor.

Mısır Büyük İskender İskenderiye Küresel ısınma