Kuraklık 2000 yıllık gizemi ortaya çıkardı

Arkeoloji Brezilya Kuraklık
Kuraklık 2000 yıllık gizemi ortaya çıkardı
Fotoğraf: Reuters

Amazon bölgesindeki şiddetli kuraklığa bağlı olarak Rio Negro nehrinin sularının azalmasıyla sonucu, 2000 yıldan daha eski olduğu tahmin edilen oymalarla süslenmiş kayalar ortaya çıktı.

Brezilya'nın Manaus kentinde yaşayan Livia Ribeiro, bu olağanüstü keşfe ilk başta inanmadığını belirterek, "Praia das Lajes bölgesinde nehir boyunca uzanan gravürleri inceledikten sonra hiç böyle bir şey görmemiştim" dedi.

Amazon nehrinin ana kollarından biri olan Rio Negro, 121 yılın en düşük seviyesine ulaştı ve kayaları ve sanat eserlerini sularının altına gömdü. Bu kayalarda, gülümseyen veya ciddi ifadelere sahip dikdörtgen veya oval insan yüzleri tasvir ediliyor.

Ribeiro, bu keşifin büyüleyici olduğunu ancak aynı zamanda endişe verici olduğunu söyleyerek, "Acaba bu nehir 50 ya da 100 yıl sonra hâlâ var olacak mı?" diye sordu.

Amazon'daki şiddetli kuraklık, nehirlerin su seviyelerini tehlikeli derecede düşürerek, ücra bölgelerde yaşayan topluluklar için hayati öneme sahip olan nehir taşımacılığını olumsuz etkiliyor. Bu durum, El Nino adı verilen döngüsel bir hava olayı tarafından da şiddetlendiriliyor.

Gravürler, 2010 yılında bir önceki kuraklık sırasında ilk kez ortaya çıkmıştı. Brezilya Ulusal Tarihi ve Sanatsal Miras Enstitüsü'nden (Iphan) arkeolog Jaime Oliveira, bu gravürlerin bulunduğu bölgenin "büyük öneme sahip" bir arkeolojik alan olduğunu belirtti.

Oliveira, "Bu alan, duyguları ifade ediyor, oyulmuş kayalar şeklinde bir tanıklık bu. Çağdaş sanat eserleriyle ortak bir yanı var" dedi.

Tarihçi ve Iphan üyesi Beatriz Carneiro da Praia das Lajes'in, bölgenin ilk sakinlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayarak "paha biçilemez" bir değere sahip olduğunu belirtti. Tarihçi, "Nehirlerimizi (taşkın halinde) bulmak ve gravürleri su altında tutmak, onların korunmasına bizim çalışmalarımızdan bile daha fazla katkıda bulunacaktır" dedi.

Kaynak: Ajans Bizim

kuraklık Brezilya arkeoloji