Küçük bir deri parçası Covid'in sırrını çözmeye aday ama...
Covid-19'un ilk olarak nerede çıktığı hala araştırmaların devam ettiği konulardan biri. İtalya'nın Milano kentinde Kasım 2019'da bir kadından alınan deri örneğine uygulanan testte pozitif sonuca rastlanınca kadının peşine düşüldü ancak kendisine hala ulaşılamadı...
Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi İtalya'da da bilim insanları, Covid-19'un nasıl ortaya çıktığını araştırıyor. İlk Covid-19 vakasının Çin'in Wuhan kentinde tespit edilmesinden bir ay önce, koronavirüs belirtileriyle hastaneye başvuran 25 yaşındaki İtalyan bir kadından alınan örnekler pozitif çıkınca kadının peşine düşüldü. Kadın hala bulunabilmiş değil.
Koronavirüsün “sıfır” numaralı hastası (yani ilk vaka) olabileceği düşünülen kadının hikayesinde enteresan detaylar daha ortaya çıktı. DSÖ liderliğindeki ekipler, Kasım 2019'da boğaz ağrısı ve cilt lezyonları nedeniyle hastaneyi ziyaret eden Milanolu kadın üzerinde daha detaylı bir araştırma yapmak istiyor.
'KADINA ULAŞABİLİRSEK...'
Zira British Journal of Dermatology, kadından alınan yaklaşık madeni para boyutlarındaki deri örneğini altı ayı aşkın bir sonra incelediğinde Covid-19 izleri tespit etti. Bilim insanları kadına ulaşabilirlerse virüsün kaynağını ve nasıl yayıldığını da bulabileceklerini düşünüyor.
Araştırma ekibinin üyesi Hollandalı virolog Marion Koopmans, nisan ayında verdiği bir röportajda vakaya atıfta bulunarak “Bunu gözardı edemezsiniz” demiş ve elde edilen verilerin İtalya'da virüsün ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını anlamak için çok değerli olduğunu ifade etmişti.
DOKTORU YAŞAMINI YİTİRDİ
Lakin sorun şu ki kadın nerede bilinmiyor... Milano'daki Policlinico hastanesi ve vakayı inceleyen Milano Üniversitesi, kadına dair ayrıntılara sahip olmadıklarını açıkladı. Onu tedavi eden dermatolog Raffaele Gianotti ise DSÖ önderliğindeki ekip hastanın detaylı incelenmesini istemeden günler önce mart ayında yaşamını yitirdi. Roberta Massobrio, eşinin ölüm nedeninin Covid-19 olmadığını söylüyor.
Normalde DSÖ ilk vaka, yani dünya çapında sıfır numaralı vaka, olarak Wuhan'da yaşayan Chen soyadlı bir hastayı işaret etmekteydi. Bu olaydan sonra DSÖ, ülkelere de inceleme yapma çağrısında bulundu.
Bilim insanları, erken dönemde rastlanan şüpheli vakaların incelenmesinin ilk yayılmanın zaman çizelgesi hakkında bilgi vereceğini öne sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü ayrıca ülkelere bir çağrıda daha bulundu ve 2019'un son aylarında kan bankalarına giriş yapan örneklerin tamamının antikor testine sokulmasını tavsiye etti.
Milano Mario Negri Farmakolojik Araştırma Enstitüsü Müdürü Giuseppe Remuzzi, “Çok fazla sayıda örneği taramanız gerekiyor. Bunun gerçekten mümkün olmadığını düşünüyorum” diyor.
HAZİRAN 2020'DE ANTİKOR ÇIKINCA...
İtalyan kadın Haziran 2020'de yaptırdığı bir testte kanında antikor çıkmasıyla daha da ilgi çekici bir vaka haline geldi. 10 Kasım 2019'da boğaz ağrısı ve deride kaşıntı ve döküntü ile Policlinico'ya gittiğinde Milano Üniversitesi'nde çalışan merhum dermatolog Dr. Gianotti ondan cilt örneği almış ve Covid, İtalya'yı vurduğunda evde karantinadayken arşivlediği deri örneklerini inceledi.
Dr. Gianotti, Covid'in Wuhan'da tespit edilmesinden haftalar önce yurt dışına yayıldığına inanıyordu. Numune üzerinde yapılan iki test, virüsün spike proteininin, nükleokapsidinin veya protein kabuğunun varlığını buldu. Sıra üçüncü ve daha keskin bir doğrulama için yapılacak teste geldiğinde alınan minik örnek, virüsü genetik olarak dizilemek için yeterli RNA'yı üretemeyecek kadar bozulmuştu.
Avrupa Onkoloji Enstitüsü'nün Milano şubesinde histopatolojik ve moleküler tanı kliniğinin direktörlüğünü yapan ve Dr. Gianotti'nin araştırmasının da ortak yazarı olan Massimo Barberis “Hayal kırıklığına uğradım” diyor: “Bunu başka bir teknikle doğrulayamayız...”
'İNSANLAR İLGİLENMİYOR'
Dr. Barberis, Avrupa'da pandemi hafiflerken, araştırmacıların salgının nasıl başladığını anlama konusundaki heveslerini yitirdiğine inandığını söyledi: “İnsanlar ilgilenmiyor.”
Bununla birlikte bir kesim, söz konusu İtalyan kadının 2019'daki hastalığı ile 2020'deki antikor testi arasında (İtalya'nın da o süreçte Covid-19 nedeniyle zor günler geçirdiğini göz önüne alarak) asemptomatik bir şekilde virüse yakalanmış olabileceğini öne sürüyor.
Ancak Columbia Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalık uzmanı Ian Lipkin ise Dr. Gianotti'nin, SARS-CoV-2 RNA tespit etmek için cilt örneğinde yaptığı testlerin virüsün varlığı için ikna edici bir durum oluşturduğunu söylüyor.
Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük kısmı The Wall Street Journal'da yayınlanan "Clues to Covid-19’s Origins Include Anonymous Skin Sample in Italy" başlıklı makaleden derlenmiştir.
Kaynak: Web Özel