Kritik seçimin ardından Tayvan'ın yeni liderinden ilk açıklama: Çin'e çağrı yaptı

Ajans Bizim
Tayvan Çin Dünya haberleri
Kritik seçimin ardından Tayvan'ın yeni liderinden ilk açıklama: Çin'e çağrı yaptı

Tayvan Devlet Başkanlığına seçilen Lai Ching-te, Çin yetkilileriyle saygı ve eşitlik temelinde diyalog kurmaya istekli olduğunu dile getirdi. Çin'den de ilk açıklama geldi.

Demokratik İlerici Partinin (DPP) Genel Başkanı Lai Ching-te, seçim zaferini ilan ettiği konuşmasında, Tayvan Boğazında barış, istikrar ve statükoyu koruma sözü verdi.

Lai, destekçilerine hitaben yaptığı konuşmada, “Başkan olarak Tayvan Boğazında barış ve istikrarı korumak gibi önemli bir sorumluluğum var. Demokratik ve özgür anayasal düzenimize uygun hareket edeceğim, onur ve eşitlik ilkelerine uygun olarak Boğaz'ın her iki tarafındaki statükoyu koruyacağım” dedi.

Lai Ching-te ayrıca, çatışma yerine diyaloğu kullanmayı ve Pekin ile değişim ve işbirliğini güvenle teşvik etmeyi amaçladığını söyledi. Lai Ching-te, Çin yetkilileriyle saygı ve eşitlik temelinde diyalog kurmaya istekli olduğunu söyledi ve “İki taraf arasında karşılıklı saygı ve eşitlik çerçevesinde Tayvan, Çin ile diyalog kurmaya isteklidir. Barışçıl ve müreffeh bir ortam yaratmak için Tayvan Boğazının her iki tarafındaki insanların yararına diyalog ve işbirliği yapmak istiyoruz1” diye konuştu.

Lai Ching-te, Çin ana karası yetkililerini, Tayvan Boğazındaki yeni durumu tanımaya çağırdı.

Lai, “Eski Başkan Tsai Ing-wen, geçen sekiz yıl boyunca birçok kez iyi niyet gösterdi. Ancak Çin vermesi gereken yanıtı vermedi. Bu nedenle, gelecekte Çin'in yeni durumu kabul etmesini ve boğazın her iki tarafına da sadece barışın fayda sağlayacağını anlamasını umuyoruz” dedi.

Lai Ching-te, ayrıca “küresel barış ve istikrarın, Tayvan Boğazındaki barış ve istikrara bağlı olduğunu” belirterek, "Bu nedenle, Çin'in de sorumluluk taşıdığı için durumun farkında olmasını umuyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

ÇİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Çin'den yapılan ilk açıklamada Tayvan seçim sonuçlarının ilişkilerdeki eğilimi değiştirmeyeceği belirtildi.