Kremlin'i eleştiren gazeteci otoyolda ölü bulundu

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı
Kremlin'i eleştiren gazeteci otoyolda ölü bulundu

Alexander Rybin, yayın organı Rabkor'da "Benim kişisel izlenimim, Mariupol'de devasa bir yolsuzluk yaşandığı yönünde" diye yazmıştı. 

Bir Rus gazeteci, Rus birlikleri tarafından yerle bir edilen Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'da Kremlin'in "yeniden inşa" çabalarını eleştirdikten birkaç gün sonra Rostov bölgesindeki bir otoyolun yakınında ölü bulundu.

39 yaşındaki Alexander Rybin, solcu yayın organı Rabkor'da çalışırken Kremlin yanlısı medya kuruluşları için serbest gazetecilik yapıyordu. Cesedi Pazar günü Shakhty kenti yakınlarında bulunan Rybin'in ölümüyle ilgili şüpheleri derhal reddeden müfettişler, devlet medyasına yaptıkları açıklamalarda Rybin'in bir kalp kası hastalığı olan kardiyomiyopatiden öldüğünü iddia ettiler. 

Rabkor’da yer alan ve Alexander Rybin’in ölümünü duyuran yazıda, "Ona ne olduğu bilinmiyor. Ve belki de bu hikaye hakkındaki tüm gerçeği hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz. Doğal nedenlerle ani ölüm mü? Sasha hasta olduğu izlenimi vermedi ve sağlığından hiç şikayet etmedi. Ve eğer öldürüldüyse, bunu kim, neden ve nasıl yaptı?" ifadelerine yer verildi.  

Kremlin'in 2014'teki savaşının ilk dalgasında Ukrayna'nın Luhansk bölgesindeki Rus yanlısı güçler arasında savaşan Rybin, kısa bir süre önce Vladimir Putin'in "sonsuza kadar" Rusya'nın bir parçası olacağını ilan ettiği harap kentteki koşulları rapor etmek üzere Mariupol'u ziyaret etmişti.

Değerlendirmesi Kremlin için olumlu değildi.

Rybin 30 Aralık'ta Mariupol'dan gönderdiği yazıda "Burada devasa bir para var, yolsuzluk için devasa fırsatlar var. Kimseyi suçlamıyorum, ancak benim kişisel izlenimim, Mariupol'de devasa bir yolsuzluk yaşandığı yönünde" ifadelerine yer vermişti.