Kraliçe II. Elizabeth ölürse ne olacak? 'Londra Köprüsü çöktü' planı nasıl işleyecek? Yası nasıl tutulacak?

Dünya haberleri

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in hayatını kaybetmesi halinde ne olacak? Kraliçe'nin saltanatı sona erdiğinde ne olacağı merak konusu oldu. Birleşik Krallık en uzun süre tahtta kalan hükümdarının kaybının yasını nasıl tutacak? İşte detaylar...

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hastaneye kaldırıldı.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, doktorların 96 yaşındaki Elizabeth'in sağlığından endişe duyduklarını ve tıbbi gözetim altında tutulmasını tavsiye ettikleri söylendi.

Kraliçe bir süredir sağlık problemleri yaşıyor, yürüme güçlüğü nedeniyle baston kullanıyordu.

Tahtın birinci sırasındaki varisi olan oğlu Prens Charles bir süredir Kraliçe'nin görevlerini yerine getiriyordu.

Peki Kraliçe II. Elizabeth öldüğünde ne olacak?: 'Londra Köprüsü çöktü' planı

Kraliçe II. Elizabeth'in öldüğü gün 1960'lardan beri geçerli olan ve "Londra Köprüsü çöktü" adıyla bilinen operasyon kapsamında bir dizi özenle oluşturulmuş plan devreye girecek.

Peki, Kraliçe'nin saltanatı sona erdiğinde ne olacak? Birleşik Krallık (BK) en uzun süre tahtta kalan hükümdarının kaybının yasını nasıl tutacak? Haberi nasıl alacağız?

Başbakan, haber kamuoyuyla paylaşılmadan önce Kraliçe'nin özel sekreteri Sir Christopher Geidt aracılığıyla olaydan haberdar edilecek. Ardından başbakan Kraliçe'nin devlet başkanı olduğu 15 ülkeyi ve İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 36 ulusu bilgilendirecek.

Tarihsel olarak kraliyet ölümleri her zaman diğer medya kuruluşlarından önce BBC'ye iletildi. Bununla birlikte günümüzde yaygın olan, büyük duyuruların Press Association gibi bir haber ajansı aracılığıyla dünya medyasına aynı anda ulaşmasıdır.

Kraliçe'nin ölümü bekleniyorsa, ciddi bir hastalığa sahip olması durumunda, haberler önce ana TV kanallarından yayılacak ve tüm BBC kanallarında yayın, haberi aktaracak BBC One canlı yayınını göstermek için kesilecek.

Diğer bağımsız kanallar da bunu yapmayı seçebilir.

Halk kıyafetler gibi küçük ayrıntıları dahi dikkatle inceleyeceği için haberin yayıncılar tarafından nasıl aktarıldığı da geri kalan her şey kadar önemli.

Örneğin BBC'den Peter Sissons 2002'de Ana Kraliçe'nin ölümünü duyurduğunda kırmızı kravat taktığı için kamuoyu nezdinde sert bir şekilde eleştirilmişti. Artık BK'deki tüm büyük yayıncılar gelecekteki kraliyet vefatı duyuruları için el altında siyah kravat bulunduruyor.

Bazı yayıncılar hazır olduklarından emin olmak için Kraliçe'nin öldüğünü duyurdukları provalar da yapacaktır. Ölüm ilanları ve önceden kaydedilmiş birkaç film ve belgesel de hazırlanmış olacak. Aynı zamanda pilotlar da uçuşları sırasında vefatı duyuracak.

Vefat eden en son hükümdara bakacak olursak, birçok işin durma noktasına gelmesi muhtemel.

Örneğin 1952'de VI. George hayatını kaybettiğinde BBC cenaze töreni gerçekleşene kadar komedi yayımlamayı tamamen bıraktı. Vefat gününde BK'deki çalışanların çoğu muhtemelen eve erken gönderilecek.

Bunu 12 günlük bir yas dönemi izleyecek ve bu süre zarfında Kraliçe'nin cenazesi (zaten orada değilse) Buckingham Sarayı'na taşınacak ve Canterbury Başpiskoposu tarafından yönetilecek resmi cenaze töreni için hazırlıklar yapılacak.

Ayrıca ülke genelinde bayraklar yarıya indirilecek.

TABUTU 3 GÜN ZİYARETE AÇIK OLACAK

Haber sitesi Politico'nun haberine göre; Kraliçe'nin tabutu, Buckingham Sarayı'ndan Westminster Sarayı'na bir geçit töreniyle götürülecek. Burada katafalka konulacak tabut, üç gün boyunca günde 23 saat halk tarafından ziyaret edilebilecek. Önemli kişiler için biletler düzenlenecek.

RESMİ SİTELERE SİYAH BANT

Kraliyet ailesinin web sitesi, Kraliçe'nin ölümünü doğrulayan kısa bir açıklamayla siyah renge çevrilecek. İngiliz hükümetinin "gov.uk" uzantılı web siteleri ve hükümet kurumlarına ait tüm sosyal medya hesaplarında siyah bantlara (banner) yer verilecek. Acil olmayan içerik yayımlanmayacak ve yeniden paylaşım (retweet) hükümetin iletişim başkanı tarafından onaylanmadıkça yapılamayacak.

İŞLER NASIL ETKİLENECEK?

Cenaze gününde Londra Borsası ve BK bankalarının çoğu kapanacak. Cenaze ve onu izleyen taç giyme töreni günü de ulusal tatil ilan edilecek. Bazıları bu tür önlemlerin Britanya ekonomisine milyarlarca sterline mal olacağından korkuyor fakat mali yansımalarının ne olacağını vaktinden önce bilmek zor.

 

Kaynak: Haber Global TV

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth plan