Kraliçe Elizabeth ve eşi Prens Philip 73. evlilik yıl dönümlerini kutluyor

Kraliçe Elizabeth ve eşi Prens Philip 73. evlilik yıl dönümlerini kutluyor

Kraliçe 2. Elizabeth ve eşi Prens Philip 73'üncü evlilik yıl dönümlerini kutlarken, kraliyet ailesinde yönetimdeyken en uzun süren evliliğe sahip olan çift oldular

Kraliçe Elizabeth ve eşinin evliliği, Kraliyet Ailesi'nde yönetimdeyken en uzun süren evlilik oldu. Çift, Prens William'ın çocuklarının yaptığı tebrik kartına bakarken çekilen fotoğraflarını paylaşarak yıldönümlerini duyurdu.

Torunları ve tahtın 2. varisi Cambridge Dükü William ile Cambridge Düşesi Kate'in üç çocuğu, Prens George, Prenses Charlotte ve Prens Louis'in hazırladığı tebrik kartında "73" yazıyor. Fotoğraf aslında yıl dönümünün olduğu gün değil, hafta başında Windsor Kalesi'nde çekildi.

94 yaşındaki Kraliçe, Teğmen Philip Mountbatten ile 20 Kasım 1947'de evlendiğinde 21 yaşındaydı. İngiltere'de tahtta olduğu süre boyunca görülen en uzun süreli evlilik, Kraliçe Elizabeth ile Prens Philip'in evliliği oldu.

Kraliçe Victoria 1837 yılında tahtta çıktığında nüfusu 16 milyon olan Birleşik Krallık'ta, Kraliçe Elizabeth 1952 yılında tahta çıktığında 50 milyon kişi yaşıyordu. Kral 6. George'un büyük kızı olan Kraliçe 2. Elizabeth, 1947 yılında 21 yaşındayken Edinburgh Dükü Philip ile evlendi. Çiftin biri kız, dört çocuğu bulunuyor. Kraliçe'nin tahtta kalma rekoru, en büyük oğlu 66 yaşındaki Galler Prensi Charles'ın da Birleşik Krallık'ta en uzun süredir tahtı bekleyen varis olmasına neden oldu.

2. Elizabeth İngiltere’nin yanı sıra Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Jamaika ve Papua Yeni Gine’nin de aralarında olduğu irili ufaklı bir dizi ülkenin de hükümdarı konumunda. Bütün bu ülkeler dikkate alındığında Elizabeth'in eskittiği başbakan sayısı 150'yi geçiyor.

Kraliçenin tahtta kaldığı süre içinde dünyada "Soğuk Savaş" başladı ve bitti, "Berlin Duvarı" inşa edildi ve yıkıldı. 

İngiltere'de taht sırasında Prens Charles'ın ardından oğlu William ve torunu George yer alıyor.

Ülkede, tahtın artık çok yaşlı bulunan Charles’ın yerine doğrudan William’a geçmesini savunanlar da var.

 

Kaynak: Haber Global TV

Kraliçe 2. Elizabeth Prens Philip