Koronavirüsün yüzeylerde 17 gün kaldığı ortaya çıktı

koronavirüs
Koronavirüsün yüzeylerde 17 gün kaldığı ortaya çıktı

Yolcular ayrıldıktan iki hafta sonra Japonya'da karantinaya alınan yolcu gemisi Diamond Princess'te virüsün izlerine rastlandı. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi'nden (CDC) yapılan açıklamaya göre, koronavirüs yüzeylerde 17 gün kalabiliyor.

Japonya'nın Yokohama Limanı'na 12 Şubat'ta demirleyen Diamond Princess yolcu gemisinde 175 yolcuda yeni tip koronavirüs görüldüğü bildirilmiş, gemideki yolcular 14 gün boyunca karantinada kalmıştı.

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi'nin (CDC) yayınladığı bir araştırmaya göre Japonya'da karantinaya alınan yolcu gemisi Diamond Princess'te enfekte olmuş kişilerin kaldığı odalarda koronavirüs izleri bulundu.

Araştırmacıları da şaşırtan sonuçlara göre, koronavirüs formunun iki haftadan fazla bir süre boyunca kalabildiğini keşfettiler. İzler semptom gösteren veya asemptomatik olan yolcuların odaları boşaltıldıktan 17 gün sonra bulundu. 

Araştırmacılara göre, virüsün izlerinin herhangi bir enfeksiyona neden olup olmadığını söylemek mümkün değil.

Daha önce yayınlanan bir çalışmada, virüsün plastik ve buzdolabı gibi paslanmaz çelik yüzeylerde üç güne kadar yaşayabildiği ancak zamanla zarar verme seviyesinin önemli ölçüde düştüğü bulunmuştu.

CDC, son araştırmasını yaparken gemideki henüz temizlenmemiş odalara baktı. Araştırmacılar temizliğin virüsü öldürmede etkili bir yol olduğunu doğruladı. Ayrıca CDC, gemide enfeksiyon yayılmasının gemi karantinaya girmeden önce gerçekleştiğini belirtti. 

Diamond Princess koronavirüs CDC japonya karantina