Koronavirüsün gölgesinde Tokyo Olimpiyatları'na son 100 gün! İptal edilecek mi?

Japonya Olimpiyatlar koronavirüs
Koronavirüsün gölgesinde Tokyo Olimpiyatları'na son 100 gün! İptal edilecek mi?

23 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde düzenlenmesi planlanan 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları öncesi son 100 güne, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının gölgesinde giriliyor. Japonya'da üst düzey bir yetkili ise, iptal edilmesinin hala seçenekler arasında olduğunu söyledi.

Tarihinde salgın hastalık sebebiyle ilk kez ertelenme yaşayan olimpiyatlar, 23 Temmuz’da başkent Tokyo'da başlayacak.

Japonya hükümeti ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), katılımcılar ile Japonya halkının güvenliğine ilişkin yeterli düzeyde alınmış salgın tedbirleriyle, Tokyo Olimpiyatları'nın düzenleneceğini bildiriyor. IOC Başkanı Thomas Bach, turnuvaya yönelik "B planının" olmadığını; organizasyon komitesi, oyunları yeniden ertelemenin mümkün olmadığını açıklamıştı.

KORONAVİRÜSE KARŞI TEDBİR GARANTİSİ

Japonya’nın başkenti Tokyo’da 23 Temmuz’da düzenlenmesi planlanan Olimpiyat Oyunları’na yönelik IOC Başkan Yardımcısı John Coates’ten açıklama geldi. Coates, Tokyo Olimpiyatları’nın planlanan şekilde ilerleyeceğini ve koronavirüse (Covid-19) karşı alınan tedbirlerle oyunların ‘en güvenli şekilde’ düzenleneceğini açıkladı. Coates, “Oyunların gerçekleşeceğini ve mümkün olan en güvenli şekilde olacağını söylemekte tereddüt etmiyorum. Halkın, sporcuların ve diğer herkesin güvende olması için Covid-19 ile mücadele kapsamında tüm önlemler alındı” dedi.

Öte yandan, Tokyo Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi Başkan Yardımcısı Toshiaki Endo ise “Mevcut koşullar nedeniyle, Olimpiyatlar hakkında birçok fikir olduğunu anlıyorum. Bu nedenle, güvenli ve emniyetli oyunlar oynamamız gerektiği konusunda kararlıyım” dedi.

Mevcut yönergelere göre denizaşırı sporcuların, geldikleri ülkelerden ayrılmadan son 72 saat içerisinde negatif Kovid-19 testi almaları gerekecek. Sporcular Japonya'da uygulanan 14 gün karantina şartından ise muaf tutulacak.

Olimpiyat yerleşkelerinde bulunan herkes maske giymek zorunda tutulacak ve 4 günde bir PCR testine girecek. Sporcular müsabaka noktalarına ve bazı kısıtlı lokasyonlara, belirlenmiş araçlarla gidebilecek. Prensip gereği turistik gezi ve kent geneli dolaşıma izin verilmeyecek.

Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları denizaşırı seyirci kabul edilmeksizin düzenlenecek. IOC dahil turnuvanın tarafları, müsabaka yerleşkelerine kabul edilebilecek maksimum seyirci sayısına nisan ayı içerisindeki toplantısında karar verecek.

ÜST DÜZEY YETKİLİ: İPTAL EDİLME İHTİMALİ VAR

İktidardaki Liberal Demokrat Parti genel sekreteri Toshihiro Nikai, Kyodo News'e verdiği röportajda, "Yükselen koronavirüs vakalarıyla bu imkansız hale gelirse, pes etmemiz gerekir." dedi. Nikai'nin açıklaması, dün Tokyo bölgesindeki koronavirüs vakalarındaki endişe verici artışın ardından geldi. 

Tokyo, hükümetin 21 Mart'ta ikinci kısıtlamaları kaldırmasından bu yana 591 vaka ile şehrin gördüğü en yüksek sayıya ulaştı. Ayrıca Japonya, dün 4 binden fazla vaka bildirdi. 

Tokyo daha önce 1964 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yaptı. Bunun yanı sıra Japonya’nın Sapporo kentinde 1972 Kış Olimpiyat Oyunları ile Nagano eyaletinde 1998 Kış Olimpiyat Oyunları düzenlendi.

Kaynak: Haber Global TV

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları japonya Tokyo koronavirüs