Koronavirüsün dünyaya yayıldığı Çin'deki hayvan pazarları yeniden kurulmaya başladı iddiası doğru çıkmadı

koronavirüs
Koronavirüsün dünyaya yayıldığı Çin'deki hayvan pazarları yeniden kurulmaya başladı iddiası doğru çıkmadı

Dünyada yaklaşık 35 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan, vaka sayısının 738 bini geçtiği koronavirüs salgının çıkış yeri olarak gösterilen 'hayvan pazarlarının' Çin'de yeniden kurulmaya başladığı iddia edilse de bu iddia doğru çıkmadı.

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Kovid-19, kısa sürede ülke geneline ve yurt dışına yayılmıştı. Özellikle İtalya ve İspanya'da verilen can kayıpları tüm dünyayı korkuturken, Çin'in koronavirüs salgınını tamamen kontrol altına aldığını açıklamasının ardından, sokağa çıkma yasaklarının son verilmesiyle kentlerde hayat yeniden eski düzenine dönmeye başladı.

Ülkenin güneyindeki Dongguan kentinde bulunan Daily Mail muhabiri, pazarlardaki hayvan satışlarının eskisi gibi tekrar faaliyete geçtiğini, fakat yetkililerin artık tezgahların fotoğrafının çekilmesine izin vermediğini iddia etti. Fakat bu iddia yalanlandı. Teyit.org'un yaptığı araştırmaya göre East Day tarafından 30 Mart 2020’de kaydedilen görüntülerde, Wuhan’da bulunan pazarın hala kapalı olduğu görülüyor. Hatta pazarın tabelası kaldırılmış. East Day’e konuşan Wuhan’lı bir kişi, pazarın yeniden açılmasının imkansız olduğunu düşünüyor.

İDDİA NEYDİ?

Muhabirin iddiasına göre Pekin hükümetinin yasaklamasına rağmen Çin'in bazı bölgelerinde vahşı hayvan satışları yapıldı. Çin'in güneybatısındaki Guilin kentindeki bir başka muhabir de, yarasaların, yılanların, örümceklerin ve akreplerin hastalıklara şifa niyetiyle satıldığı bir mağazanın reklam pankartının fotoğrafını çekti.

Tezgahlarda yarasa, tilki, timsah, yılan, sıçan, dağ sıçanı, kunduz, porsuk gibi toplamda onlarca farklı et çeşidi mevcuttu. 

Çin hayvan pazarı hastalık salgın koronavirüs