Hiç vaka görülmeyen ülkede aşı zorunluluğu getirildi!

koronavirüs
Hiç vaka görülmeyen ülkede aşı zorunluluğu getirildi!

Dünya genelinde koronavirüs görülen ülkelerin sayısı giderek artarken, yalnızca birkaç ülkede tek bir koronavirüs vakası bile kayda geçirilmedi. Bu ülkelerden biri de Türkmenistan... Açıklanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası olmamasına rağmen vatandaşlara mecburi aşılama yapılacak

Türkmen yetkililer, herhangi bir vaka bildiriminde bulunmasa da salgının yayılma ihtimaline karşı önlemler alıyor. Türkmenistan hükümetine bağlı "Tarafsız Türkmenistan" adlı gazetenin Türkmenistan Sağlık Bakanlığına dayandırdığı açıklamada, ülkedeki tüm vatandaşların salgınla mücadelede sorumluluk sahibi oldukları belirtildi.

Buna göre, ülkede aşılama sürecinde yeni düzenlemeler getirildiği bilgisine yer verilen açıklamada, "Alerjik bir sorunu olmayan 18 yaşından büyük tüm vatandaşların aşılanması mecburi hale getirilmiştir." ifadesine yer verildi.

Türkmenistan'da bugüne kadar Kovid-19 vakası açıklanmamıştı. Buna rağmen ulaşım ve hizmet sektörleri gibi bazı alanlarda maske takma zorunluluğu bulunuyor.

SALGININ BAŞINDAN BERİ HİÇ VAKA BİLDİRİLMEDİ

Türkmenistan sağlık sistemini inceleyen Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan Profesör Martin McKee "Türkmenistan'dan gelen resmi sağlık istatistikleri kesinlikle güvenilmez. Son on yılda ülkede HIV/Aids ile yaşayan hiç kimse olmadığını iddia ettiler. Bu çok inandırıcı değil. Ayrıca, 2000'li yıllarda veba dahil bir dizi salgını gizleyip bastırdıklarına dair kanıtlar da var" ifadelerini kullanmış, Türkmenistan'da birçok kişinin koronavirüsünün ülkeye çoktan bulaşmış olduğunu söylemekten bile korktuğu belirtilmişti. Aşkabat'ta kimliğini gizli tutmak isteyen bir kişi "Resmi haber ajansında çalışan bir tanıdığım virüsün ülkede olduğunu ve ülkeye bulaşmış olabileceğine dair duyumlar aldığımı bile söylememem gerektiği uyarısını yaptı. Yoksa başım belaya girebilirmiş" şeklinde konuşmuştu.

GEÇTİĞİMİZ YIL DA HAYAT NORMALDİ

Türkmenisan'da şehirler arası yolculuklara geçtiğimiz yıl kısıtlamalar getirilirken, Aşkabat'a girecek herkesten doktor raporu isteniyor ve marketler ve ofisler, tütsülenen 'üzerlik' bitkisiyle dezenfekte edildiği bildirilmiş, alınan tedbirin Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbangül Berdimuhammedov'un, herhangi bir bilimsel kanıt olmamasına rağmen, üzerlik bitkisini yakmanın virüsü önlemeye yardımcı olduğunu söylemesi üzerine alınmıştı. Ama dünya genelinin aksine, Türmenistan'da hayat normal seyrinde devam ediyor.

Türkmenistan resmi devlet kanalı, sıklıkla Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un spor salonunda ağırlık kaldırırken veya bisiklete binerken çekilen görüntülerini paylaşmış ve Berdimuhammedov, devlet başkanlığı dönemini, "Kudret ve Mutluluk Çağı" olarak ilan etmişti. 

 

Kaynak: Haber Global TV

koronavirüs Türkmenistan aşı zorunluluğu