Koronavirüs salgınının çıkış noktası Vuhan'dan şaşırtan açıklama: Daha çok kutlama yapılacak, Batı buna alışmalı

Çin koronavirüs
Koronavirüs salgınının çıkış noktası Vuhan'dan şaşırtan açıklama: Daha çok kutlama yapılacak, Batı buna alışmalı

Koronavirüs salgınının başladığı Çin'in Vuhan kentinde sokaklarda çılgın yeni yıl kutlamaları yapılmış, Vuhan sakinleri yeni yıla kadeh kaldırarak, caddelerde çılgınca eğlenerek girmişti. Salgının başladığı yerden herkesi şaşırtacak açıklama geldi

Yaklaşık bir yıl önce Çin’in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde ilk koronavirüs vakası tespit edilmiş, bir salgına yol açmasıyla tüm dünyaya yayılan virüs 1,8 milyon insanının canını aldı.

Dünya genelinde birçok ülke salgın önlemleriyle sessiz bir yılbaşı geçirirken, virüsün ilk tespit edildiği kent olan Vuhan yeni yılı coşkuyla karşıladı. Binlerce kişi bir araya gelerek 2021'e "merhaba" dedi.

"BATI BUNA ALIŞMALI"

Yeni tip Koronavirüs'ün (Covid-19) ilk kez tespit edildiği Çin'in Vuhan kentinde yeni yıl için düzenlenen kalabalık kutlamaların ardından Global Times gazetesinde Zhang Hui ve Wan Lin imzasıyla "Vuhan'da daha çok kutlama yapılacak, Batı buna alışmalı" başlıklı bir haber yayımladı.

Haberde, koronavirüs salgınının başında 76 gün boyunca sıkı bir karantinanın uygulandığı Vuhan kentinde normalleşen süreç anlatılırken, Vuhanlıların kalabalık toplanmalara yönelik tepkilere "Vuhan'da 2021'de yeni yıl kutlaması gibi büyük toplanmalar, spor etkinlikleri, canlı konserler yapılacak. Dünya buna alışmalı" yanıtı verdiği aktarıldı.

Haberde, Vuhan'ın 2021'e kalabalık kutlamalarla girmesini Batı medyasının "kıskanç gözlerle" izlediği belirtilirken, The Telegraph köşe yazarı Allison Pearson'ın şüpheyle sorduğu "Vuhan aşı olmadan bunu nasıl yapabildi?" sorusu hatırlatıldı. 

Pearson'ın sorusuna bir Twitter kullanıcısı "Çalışan bir temas takip sistemleri var ve maske takıyorlar. Onlara evde kalmalar söylendiğinde buna uydular" yazmıştı. 

Medyadaki çeşitli eleştirilerden sonra Vuhan'da yaşayan kişilerin Global Times'ı arayarak "aylardır normalleştiklerini, yeni yıl kutlaması gibi etkinliklerin geri döndüğünü" söyledi. Vuhan Üniversitesi'nde patojen biyolojisi departmanından Yang Zhanqiu, 76 gün süren karantinadan çıkan Vuhanlılar için kutlamaların normal olduğunu söyledi. 

YENİ YILA GİRERKEN KALABALIKLAR MEYDANLARDA TOPLANMIŞTI

Geleneğe göre yüzlerce kişi, şehrin en popüler Yılbaşı mekanlarından biri olan eski Hankow Gümrük Binası önünde toplandı. Binanın eski saati gece yarısına ulaştığında, birçok insan havaya balonlar bıraktı, alkışladı ve "mutlu yıllar" diye seslendi. İnsanların kutlama yaptığı yerde yoğun bir polis varlığı ve sıkı bir kitle kontrolü vardı.  

 

Kaynak: Haber Global TV

Vuhan