Koronavirüs aşısının ilk sevkiyatı Kanada'ya ulaştı

koronavirüs
Koronavirüs aşısının ilk sevkiyatı Kanada'ya ulaştı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) için Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen aşının ilk sevkiyatı Kanada'ya ulaştı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, 30 bin dozluk ilk parti aşı sevkiyatının Kanada’ya geldiğini duyurdu.

Başbakan Trudeau, Montreal'deki Mirabel Uluslararası Havalimanı'na inen uçağın kargosunun boşaltılmasına ait bir fotoğrafı da paylaştığı duyurusunda, "Bu iyi bir haber. Ancak Kovid-19 ile mücadelemiz bitmedi. Şimdi her zamankinden daha fazla tetikte olmaya devam edelim." dedi.

Pfizer-BioNTech aşıları, ülke genelinde 10 eyalette kurulan toplam 14 dağıtım merkezine gönderilecek.

Aşının Kanada’ya sevkiyatına bugünden (Pazartesi) itibaren devam edileceği belirtilirken, ilk uygulamanın Quebec eyaletinde başlaması öngörülüyor.

Yetkililer, aşılamada 60 ve üzeri yaş grubunun öncelikli olacağını, bu nedenle Quebec eyaletindeki iki yaşlı bakımevi sakinlerinin bugün erken saatlerden itibaren aşılanmaya başlanacağını duyurdu.

Kanada, Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısından, önümüzdeki yıl mart ayı sonuna kadar 4 milyon dozun üzerinde aşı alacak.

Kanada’da önümüzdeki bir iki gün içinde 30 bin dozun dağıtıma hazır olması beklenirken, ilerleyen günlerde eyaletlerin aşılamaya başlaması planlanıyor. Pfizer üretimi aşıların sıcaklığa duyarlı olması sebebiyle -80 ile -60 arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edilmesi ve stabil kalmasını sağlamak için fabrikadan alınan dozlar direkt olarak Kanada’daki 14 kullanım noktasına gönderilecek. Bu alanların birçoğu aşının depolama gereksinimlerini karşılayabilecek dondurucuların bulunduğu büyük şehir merkezlerindeki hastaneler olduğu belirtildi. İlerleyen süreçte aşı gönderimi kabul edebilecek teslimat yerlerinin artmasını beklediklerini aktaran Kanada'nın Ulusal Operasyon Merkezi Halk Sağlığı Ajansı Lojistik Sorumlusu Tümgeneral Dany Fortin, böylelikle pek çok bölgeye dozları ulaştırmayı umduklarını belirtti.

MODERNA'NIN GELİŞTİRDİĞİ AŞI YAKINDA ONAYLANABİLİR 

Fortin, Kanada'nın Moderna tarafından geliştirilen aşıyı ise "makul bir süre içinde" onaylamasını beklediğini, ülkenin bu aşıyı hafta sonuna kadar kabul etmeye hazır olacağını aktardı. Health Canada'nın kıdemli tıbbi danışmanı Supriya Sharma ise, Moderna aşısının incelemesinin devam ettiğini ve bu hafta sonu aşı hakkında önemli verilerin açıklanmasının beklendiğini ifade etti.

Ulaştırılan ilk dozlar, sağlık çalışanları ve huzurevi sakinleri de dahil olmak üzere öncelikli nüfus grubundaki kişilere uygulanacak. Başbakan Justin Trudeau 7 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Pfizer-BioNTech şirketinden 249 binlik dozun yıl sonuna kadar Kanada’ya ulaşacağını duyurmuştu.
Çeşitli aşı üreticilerinden ise Mart 2021'in sonuna kadar toplamda 6 milyon doz aşının Kanada’ya ulaşması bekleniyor.

 

Kaynak: AA

Kanada