Komşu Polonya'daki Ukraynalılar gözünü sınıra dikti!

Komşu Polonya'daki Ukraynalılar gözünü sınıra dikti!
Polonya'da yaşayan Ukrayna vatandaşı Dmytro Dovzhenko, Donbas savaşı sırasındaki bir pozu. Fotoğraf: Reuters/Kuba Stezycki

Ukrayna Avrupa kıtasının farklı ülkelerine göç veren bir ülke. 2014'te çatışmalara katılan bir grup emekli asker ise Rusya işgali durumunda ülkelerine geri dönüp savaşmak istiyor.

40 yaşındaki Dmytro Dovzhenko 2019 yılından bu yana eşi ve iki çocuğu ile Polonya’da yaşıyor. Ukraynalı burada kuaförlükten, güzellik-kişisel bakım ve yiyecek işine kadar pek çok iş yaptı. Bugün hala parmağında Ukrayna piyade kuvvetlerinden kalma üstünde ‘sonuna kadar sadık’ yazan yüzüğü taşıyor.

Dovzhenko, “Eğer savaş çıkacaksa, sadece 24 saate ihtiyacım var. 24 saat içinde orduma geri döneceğim” diyor. İş insanı şu an Batı Polonya’daki Wroclaw kentinde yaşıyor. Washington’ın açıklamalarına göre Rusya, Ukrayna sınırında 100 bin kişilik bir ordu bulunduruyor.

420 BİN KİŞİ SAVAŞMIŞTI

Dmytro Dovzhenko, Avrupa genelindeki Ukraynalı emekli askerler ile ilgilenen bir derneğin de yöneticisi, yaptığı hesaba göre bugün bir savaş çıksa Polonya’da 700’den fazla kişi Ukrayna ordusuna katılmaya hazır. Ukrayna Savunma Bakanlığı’na göre 2014 yılında yaşanan ilhak sürecinde 420 bini aşkın kişi Ukrayna saflarında savaştı fakat bu insanların kaçının yurt dışında yaşadığı bilinmiyor.

Şu an savaş durumunda ülkeye geri döneceklerini söyleyen eski askerlerin önemli bir kısmı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar ile çatıştı. Gerçek soy ismini vermek istemeyen Serhii Sklarenko isimli eski asker, “Bu sefer daha profesyoneliz ve daha tecrübeliyiz, eğer bir kez yaptıysanız tekrar yapmanız daha kolaydır” diyor.

Komşu Polonya'daki Ukraynalılar gözünü sınıra dikti! - Resim : 1
Almanya Başbakanı Olaf Scholz bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeden önce resmi tören ile karşılandı. Fotoğraf: Reuters

'MODERN SİLAHLARIMIZ VAR'

Dovzhenko ve Sklarenko 2014 yılında birlikte savaştıkları fotoğrafları gösteriyorlar. Bu fotoğraflardaki silahların 20. yüzyıldan kalması dikkat çekiyor. O tarihten bu yana Ukrayna ordusu modernize edildi. 40 yaşında Polonya’da yaşayan Ukraynalı iş insanı Dovzhenko, “Şimdi modern silahlarımız, modern ilaçlarımız var. İhtiyacımız olan her şey var” diyor.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Resnikov, Twitter hesabından nakliye uçaklarına ait görseller paylaşıyor. Uçaklardaki sandıklarda ise başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Türkiye olmak üzere, bazı NATO ülkelerinin Ukrayna'ya gönderdiği silah ve mühimmat bulunuyor.

Ukrayna’nın Wroclaw Konsolosu Yuriy Tokar, bölgesindeki Ukraynalıların sadece askere katılmak istemediğini, aynı zamanda ülkeleri için yardım da topladıklarını söylüyor. Tokar, “Ordumuz için kıyafet, ilaç, giysi topluyorlar aynı zamanda maddi destek de veriyorlar. Böyle bir yardımı yapmak için Ukrayna’ya gitmeye gerek yok” değerlendirmesinde bulundu. Tokar olası bir savaş durumunda vatandaşların Ukrayna’yı terk etmeyeceklerini söyleyerek, insanların silah ruhsatı almak için başvuruda bulunduklarını söyledi.

Komşu Polonya'daki Ukraynalılar gözünü sınıra dikti! - Resim : 2
FEMEN grubu adına ABD'nin Kiev'deki Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenleyen bir kadın, üstüne argo bazı sözcükler yazarak ABD'li diplomatların Kiev'i terk etmemesini istedi. Fotoğraf: Ümit Bektaş/REUTERS

'GEREKİRSE VATANIM İÇİN ÖLÜRÜM'

Ukrayna’nın ortasında bulunan Cherkasy bölgesinden 49 yaşındaki avukat Jurii Kubrytskyi, eğer savaş çıkarsa hayatında ilk kez askere gideceğini söylüyor. Cherkasy eğer gerekirse vatanı için öleceğinin altını çiziyor. 49 yaşındaki adam, “Silahlar kendi kendine ateş almaz. İnsanlar silahları ateşler ve Ukraynalılar ateş etmeyi istemeyi ve bunun zamanını bilir” demekte.

Ukraynalı vatandaşların bu açıklamalarına karşın bölge genelinde tansiyon düşüyor. Rusya tanklarının bir kısmını bölgeden çektiğini söylerken, Batı tarafı bu konuda bir kanıt olmadığını aktarıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Kremlin sözcüsü Peskov, “Her zaman tatbikat bitince askerlerin döneceğini söylüyoruz” açıklamasında bulundu.

Komşu Polonya'daki Ukraynalılar gözünü sınıra dikti! - Resim : 3
Kuzey Carolina'daki askeri birlikler Avrupa'ya sevk ediliyor. Askerlerin dua anından bir kare. Fotoğraf: Reuters

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Moskova’dan diplomasinin devam edeceği yönünde sinyaller var. Dikkatli bir şekilde iyimser olabiliriz” ifadelerini kullandı. Stoltenberg Rusya çekilirken arkasında mühimmat bırakacağını bunun da bazı grupların yeniden toplanması için fırsat yarattığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Maria Zakharova ise Ukrayna’yı işgal gibi bir niyetlerinin hiçbir zaman olmadığını söyleyerek, “15 Şubat 2022 tarihe batı savaş propagandasının başarısızlığı olarak geçecek. Tek bir kurşun sıkılmadan aşağılandılar” ifadelerini kullandı.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü Reuters’ta Joanna Plucinska ve Kuba Stezycki imzası ile yayımlanan ‘Ukrainian veterans in Poland prepare to re-enlist as Russia tensions mount’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel