KKTC'den Rumlar'a sert tepki!

KKTC'den Rumlar'a sert tepki!

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Taçoy, Rumların doğal gaz işletmesi konusunda Amerikan, İsrail, İngiliz ve Hollandalı şirketlerle anlaşma imzalanmasına sert tepki gösterdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Rumların doğal gaz işletmesi konusunda Amerikan, İsrail, İngiliz ve Hollandalı şirketlerle anlaşma imzalanmasına sert tepki gösterdi.

Taçoy, "İmzalar, Kıbrıs'ta barış ve huzura hizmet etmeyecektir" dedi. Sosyal medya hesabında, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis'i de etkileyen Taçoy, "Dinle; Yorgos bu imzalar, Kıbrıs'ta barış ve huzura hizmet etmeyecektir. Kıbrıslı Türklerin Hakları'nı gasp ederek, bir sonuç elde edemeyeceğinizi öğrenin. Doğu Akdeniz'de, oldu-bitti tavrınızdan vazgeçin. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Kıbrıs Rum yönetimi, tek yanlı olarak ilan ettiği "Münhasır Ekonomik Bölgesi" (MEB) içerisindeki 12'nci parselde yer alan 'Afrodit' olarak adlandıran bölge için konsorsiyum şirketleri Noble Energy, Shell ve Delek ile 25 yıllık işletme izni anlaşması imzaladı. 2025 yılında başlayacak doğalgaz üretimi ile ilgili imzalanan anlaşmaya göre Kıbrıs Rum yönetimi, 18 yıl içerisinde yaklaşık 9 milyar 300 milyon dolar gelir elde edecek.  

Afrodit bölgesindeki doğalgaz, deniz altından boru hattıyla Mısır'ın İdku LNG tesisine aktarılacak, burada sıvılaştırılıp Avrupa ve uluslararası piyasalara ihraç edilecek. Doğalgaz konusunda işletme izni ile ilgili olarak basın toplantısı ve imza töreni düzenlendi. İmza törenine Rum Enerji Bakanı George Lakkotripis ve Noble Energy, Shell ve Delek şirket yöneticileri katıldı. İmza törenine ABD, Birleşik Krallık ve İsrail'in Güney Kıbrıs'taki büyükelçileri de destek verdi.

KKTC'den Rumlar'a sert tepki! - Resim : 1

İmza töreninde konuşan Rum Enerji Bakanı Lakkotripis, "Enerji programımız, hidrokarbon zincirinin tamamlanmakta olduğu bir sonraki aşamasına geçmektedir" dedi. Lakkotripis, Rum kesiminin sınırların belirlenmesinden, ruhsatlandırma, araştırma ve keşfe, şimdi ise işletme aşamasına geçtiğini belirtti.

Rum kesiminin Avrupa Birliği'nin (AB) doğal gaz üreticisi, aynı zamanda alternatif enerji arzı kaynağı haline geleceğini savunan Rum Bakan, aynı zamanda bölge ülkelerinin, Avrupa'ya yönelik bir Doğu Akdeniz Doğal Gaz Koridoru meydana getirilmesine ilişkin ortak vizyonunun hayata geçirilmesine ilişkin kararlı bir adım atılmakta olduğunu söyledi.

KKTC Hasan Taçoy