Kıbrıs'ta çözüm arayışları... KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar süreci Haber Global'e anlattı: Devlet olduğumuz bir gerçektir

KKTC Kıbrıs Ersin Tatar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Kıbrıs sorununun çözümü için 54 yıl süren müzakereler sonuçsuz kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uluslararası kamuoyuna "KKTC'yi tanıyın" çağrısı sonrasında adada yeni bir dönem başladı. Masadaki "iki devletli çözüm modeli"ne ilişkin KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Haber Global'e değerlendirmede bulundu.

Haber Global muhabiri Hasan Uylaş ve kameraman İbrahim Bayram'ın hazırladığı özel dosya geliyor ekrana...

Kıbrıs sorunu acılı hatıralarının ilk görüntüleri ile dünya gündemine düşmüştü. Rumların Enosis planı adada Türklere yönelik zulüm, katliamlar yaşanmasına neden oldu. 

Türkiye soykırıma, kayıtsız kalmadı... 1974 yılında, sabahın ilk ışıklarında Mehmetçik adaya çıkarma yaptı. 

Dönemin Başbakanı Ecevit'in, "Ayşe tatile çıksın" sözleri ile başlayan harekât sonrası adada yeni bir dönem başladı...

Harekatta, Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37'si Türk kontrolüne geçti...

İmzalanan barış anlaşmasıyla birlikte artık masada, Kıbrıs Türkü de vardı...

Kıbrıs davasına ömrünü adayan isimlerden biri olan Dr. Fazıl Küçük liderlerle defalarca buluştu… 7 BM Genel Sekreteri, 25 BM Genel Sekreteri özel danışmanı sorunun çözümü için çalıştı… Rum yönetiminin akıl dışı talepleri her seferinde çözümün önünü tıkadı…

İlk görüşmesi 3 Haziran 1968'de yapılan müzakereler 54 yılını doldurdu... 2004 yılında Annan planı ile çözüme yaklaşılmıştı. Türk tarafı "evet" dedi ama, Rum tarafında yapılan referandumda "hayır" çıkması bir kez daha çözümün önünü tıkadı...

Masayı deviren taraf her seferinde Rumlar oldu...

 

KKTC yönetimi ve garantör Türkiye iki devletli çözümü savundu... Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda en üst perdeden uluslararası topluma çağrıda bulundu...

Erdoğan, "Uluslararası toplumu, Kıbrıs Türkleri'ne yönelik zulme son vermeye ve bir an önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni resmen tanımaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "geriye dönüş yok bu saatten sonra bu açıklamadan sonra bu güçlü mesajlardan sonra geriye dönüş yok" dedi.

 KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise "Böylesi tarihi çağrıya tanık olmak bizim için gurur, bizim için bir bayram" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çıkışını ve süreci KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Haber Global'e değerlendirdi.

Tatar, "Kıbrıs Türk halkı kendi bağımsızlığını özgürlüğünü varlığını sürdürebilmek için egemenlik temelinde bir anlaşmaya razı olur. Bu da KKTC'nin tanınması ile olur." diye konuştu.

Tatar, "Biz dünya kadar devletle ticari ilişki yapıyoruz. İhracat ithalat sıkıntısız. 164 ülkeden öğrenci var. Devlet olduğumuz bir gerçektir. Tartışılmaz bir gerçektir. Tanınma sürecine girmemiz bu siyaseti güçlenmiştir." dedi.

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'na göre ise toplumlar arası müzakere süreci artık sona erdi.

Ertuğruloğlu, "Rumlarla 1960'ta ortak Kıbrıs Cumhuriyeti'ni kurduk. Bozan o, dışlanan biz, ödüllendirilen o ambargolarla cezalandırılan biz. Toplumlar arası müzakereler süreci bitmiştir. Federasyon görüşmeleri bitmiştir." diye konuştu.

 

Kaynak: Haber Global TV

KKTC KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar çözüm devlet