Kerkük'te ölü sayısı artıyor: Ordu binasının KDP'ye devredilmesi kararı ertelendi
Irak'ın Kerkük kentinde dün KDP destekçisi bir grup, Erbil-Kerkük kara yolunun açılması talebiyle kent merkezinde lastik yakarak bazı yolları kapattı. Güvenlik güçleri ile protestocular arasında yaşanan arbedede 4 kişi hayatını kaybetti. Kerkük'te sokağa çıkma yasağı bu sabah kaldırıldı.
Irak'ta Kerkük Valisi Rakan Said el-Cuburi, sosyal medya hesabı "Facebook" üzerinden yayımladığı açıklamada, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı telefon görüşmesi sonucu, merkezi yönetime bağlı güçlerin kullandığı binanın KDP'ye teslim edilmesi konusunun ertelendiğini bildirdi.
Vali, bina önünde bulunan protestocularla görüşerek Başbakanın verdiği "erteleme" talimatını kendilerine anlattığını ve bunun üzerine göstericilerin çadırları toplayıp protestolarına son verme ve kapatılan yolu açma kararı aldığını ifade etti.
ERBİL-KERKÜK YOLU AÇILDI
Karargah önünde kurulan çadırlar göstericiler tarafından kaldırılmaya başlandı. Sokağa çıkma yasağı bu sabah kaldırıldı, Erbil-Kerkük yolu kontrollü olarak açıldı.
Olaylarla ilgili Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani tarafından bir komisyon kuruldu.
ÖLÜ SAYISI 4'E YÜKSELDİ
Kentte yaşanan olaylarda göstericiler arasında hayatını kaybedenlerin sayısı 4 kişi yükseldi. Kentte çıkan çatışmalarda en az 15 kişi yaralandı.
NELER OLMUŞTU?
Irak Başbakanı Sudani de Kerkük'te olay çıkaranlara karşı operasyon talimatı vermişti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkmasından sonra Irak ordusunun Kerkük'te boşalttığı üslere konuşlanmaya başlamış ve 3 yıl boyunca kentte denetimi fiilen ele almıştı.
IKBY'nin 25 Eylül 2017'de düzenlediği sözde "bağımsızlık referandumu" ve Kerkük'ü ilhak girişiminin ardından, merkezi hükümete bağlı güçler 16 Ekim 2017'de Kerkük'e girerek kentteki Peşmerge varlığına son vermişti.
Irak ordusu KDP binasını boşaltıp Kerkük Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.
KDP, söz konusu binanın daha önce kendileri tarafından kullanıldığını ve yeniden kendilerine verilmesi gerektiğini belirtiyor.
Binanın Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin talimatıyla boşaltılarak KDP'ye devredilme hazırlıkları yapıldığı iddialarına karşı başlatılan protestolar, 25 Ağustos'tan beri devam ediyor.
Karargah önündeki gösterilere Kerkük'teki Sünni Arap Aşiretleri, Türkmenlerden farklı gruplar ve Kays el-Hazali liderliğindeki Asayib Ehlilhak Hareketi taraftarından bazı kişiler destek veriyor.
Öte yandan Kürtlerin yoğun yaşadığı Rahimava bölgesinde toplananlar da karşı gösteri düzenledi.
Ordunun kullandığı binanın KDP'ye verilmesi gerektiğini savunan göstericilerin, karargah önünde Arap ve Türkmenlerce sürdürülen eylem alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri havaya ateş açmış, olay yerinden dumanların yükseldiği ve ambulansların da bölgeye sevk edildiği görülmüştü.
Kaynak: AA