Katil balinalar buz denizinde sıkışıp kaldı

Ajans Bizim
Japonya Vahşi Doğa
Katil balinalar buz denizinde sıkışıp kaldı
Fotoğraf: DepoPhotos

En az 10 katil balinanın Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido kıyılarında yoğun bir buz denizinde sıkışıp kaldığı bildirildi.

Katil balinalar, diğer adıyla "orka"lar, kamu yayıncısı NHK tarafından yayınlanan görüntülerde çırpınırken ve su yüzeyindeki küçük bir boşluktan dışarı çıkarken görülüyor.

Wildlife Pro LLC'nin Facebook sayfasında yayınlanan videoyu çeken Seiichiro Tsuchiya NHK'ya yaptığı açıklamada, "Başları buzdaki bir delikten dışarı çıkmış yaklaşık 13 katil balina gördüm" dedi.

Deniz yaşamı uzmanı bölgede yerel deniz aslanı nüfusu üzerine araştırma yapıyordu. Tsuchiya, "Nefes almakta zorlanıyor gibiydiler ve aralarında üç ya da dört yavru varmış gibi görünüyordu," dedi.

Japonya Sahil Güvenlik yetkilileri 6 Şubat sabahı yerel balıkçılar tarafından orkaların Hokkaido'nun doğusundaki Rausu kasabası açıklarında buz kütleleri arasında sıkıştıklarının kendilerine bildirildiğini söyledi. Buz kütleleri yüzen buz tabakaları.

Ancak Rausu yetkilileri, kıyıdan yaklaşık 1 km açıkta tespit edilen hayvanları kurtarmanın hiçbir yolu olmadığını söyledi.

NHK'ya konuşan bir Rausu yetkilisi, "Buzun kırılmasını ve onların bu şekilde kaçmasını beklemekten başka çaremiz yok" dedi.

Yerel hava durumu yetkilileri de daha fazla dalga donduğu için buz kütlelerinin daha da büyümüş olabileceğini söyledi.

ABD merkezli Balina Araştırmaları Merkezi'ne göre orkalar deniz memelileri ve su altında 15 dakikaya kadar nefeslerini tutabilirler.

NHK'nın Rausu kasabası yetkililerine dayandırdığı haberine göre, 2005 yılında da bir grup orka benzer bir şekilde mahsur kalmış ve çoğunun öldüğü bildirilmişti.

Rausu, Japonya'da popüler bir balina izleme noktası konumunda. Sürüklenen deniz buzu kış aylarında yaygın bir manzarası.