'Kaşmir giyen kurt' nasıl dünyanın en zengini oldu? Musk'ın serveti işte böyle eridi!

Elon Musk Ekonomi haberleri Web Özel
'Kaşmir giyen kurt' nasıl dünyanın en zengini oldu? Musk'ın serveti işte böyle eridi!
Bloomberg Milyarderler Endeksi, 13 Aralık günü Arnault'nun dünyanın en zengin kişisi olduğunu duyurdu. Fotoğraf: Reuters

Tesla'nın hisselerinin gerilemesi sonrası Elon Musk'ın servetinin erimesi ile dünyanın en zengin kişisi haline gelen Bernard Arnault, iş dünyasında 'Kaşmir Giyen Kurt' lakabı ile tanınıyor. 172 milyar dolar serveti olan Arnault'nun özel uçağının olmaması ise dikkat çekiyor.

Fransız lüks eşya devi LVMH'nin (Louis Vuitton ve Moet Hennessy) CEO'su Bernard Arnault, servetinin Elon Musk'ı geçmesi sayesinde dünyanın en zengin kişisi unvanını ele geçirdi. Elon Musk, sahibi olduğu elektrikli otomobil firması Tesla'nın hisselerinin düşmesi ile tahtından oldu.

Bloomberg Milyarderler Endeksi, 13 Aralık günü Arnault'yu zirveye taşırken, Forbes'in listesine göre Fransız iş insanı geçtiğimiz hafta çoktan tahtı devralmıştı. Arnault, daha önce de birkaç kez kısa süreliğine dünyanın en zengin insanı olmuştu. 

1949'da Fransa'nın kuzeyindeki Roubaix'de doğan Arnault, Paris'teki seçkin mühendislik okulu Ecole Polytechnique'ten mezun oldu. Endüstriyel inşaat işleri yürüten aile şirketi Ferret Savinel'de çalışan Arnault, 1978 yılında bu şirketin yönetim kurulu başkanı oldu.

'Kaşmir giyen kurt' nasıl dünyanın en zengini oldu? Musk'ın serveti işte böyle eridi! - Resim : 1
Bernard Arnault'nun 17 Aralık itibarıyla 163 milyar dolar serveti bulunuyor. Fotoğraf: Reuters

Tekstil grubu Boussac Saint-Freres'i satın alarak ilk önemli yatırımını yaptı. Bu şirketin önde gelen markası Christian Dior'u deyim yerindeyse yeniden yarattı. Christian Dior hariç sahibi olduğu bütün şirketleri elden çıkaran iş insanı, bu para ile Louis Vuitton ve Moet Hennessy markalarının birleşmesiyle oluşan LVMH grubunun çoğunluk hissesini 1989'da satın aldı. İş insanı o zamandan beri LVMH şirketinin başkanı ve CEO'su. Arnault, 30 yıl içinde LVMH'yi alkollü içkiler, tekstil ve deri ürünleri, parfümler, kozmetikler, saatler ve mücevherler satan bir lüks tüketim devine dönüştürdü. Fransız CEO, ABD'li kuyumculuk devi Tiffany & Co da dahil olmak üzere LVMH'ye çok sayıda marka kattı.

Yakın zamanda LVMH'de CEO'luk için yaş sınırı kaldırıldı; söz konusu adım 73 yaşındaki Arnault'nun bu unvanı daha uzun süre daha taşımak niyetinde olduğunu gösteriyor.

ÖZEL UÇAĞINI SATTI

Gözlerden uzak bir hayat yaşamayı tercih eden Fransız iş insanı, nadiren basın karşısına çıkıyor. Bu yüzden dünyanın en zengin insanı olmasına rağmen kendi özel uçağını sattı. Bunun nedenini ise şu şekilde açıklıyor:

"Grubun bir özel uçağı vardı ve biz onu sattık. Sonuç olarak artık kimse nereye gittiğimi göremiyor. Ben de artık uçak kiralıyorum."

'Kaşmir giyen kurt' nasıl dünyanın en zengini oldu? Musk'ın serveti işte böyle eridi! - Resim : 2*14 ARALIK 2022 İTİBARIYLA

Kendi adı birçok kişi tarafından tanınmasa da, Arnault'nun büyümesine aracı olduğu markalar pek çok kişinin bildiği isimler haline geldi.

'KAŞMİR GİYEN KURT' 

Bernard Arnault, dünyanın en zengin kişisi olana kadar iş dünyasında muazzam başarıların yanında bazı başarısızlıklar da yaşadı. Mesela ünlü moda devi Gucci'yi satın alma girişiminde başarılı olamadı ve şirketi Fransa'nın en zengin iş insanlarından François Pinault'ya kaptırdı.

Bunun yanında ünlü çanta imalatçısı Hermes'i alma girişimi de sonuca ulaşamadı. Arnault şirketleri satın alırken başvurduğu acımasız yöntemler ve keskin iş zekası nedeniyle sektörde 'Kaşmir Giyen Kurt' (Wolf in Cashmere) unvanı ile biliniyor.

Arnault'nun servetinin büyük çoğunluğunun LVMH'nin yaklaşık yüzde 41'ini kontrol eden Christian Dior'dan geldiği tahmin ediliyor. Christian Dior'un LVMH'de yüzde 97,5 hissesi bulunuyor. Arnault ve ailesi kabaca yüzde 6'lık ek bir LVMH hissesine sahip.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, 16 Aralık itibarıyla Arnault'un 172 milyar dolar serveti mevcut. İkinci sıradaki Elon Musk'ın serveti 161 milyar dolar seviyelerinde. LVMH'nin toplam değeri ise 386 milyar dolar olarak açıklandı.

ELON MUSK'IN SERVETİ NASIL ERİDİ? 

Tesla hisseleri, Elon Musk'ın Twitter'ı satın almak için yaptığı 44 milyar dolarlık tekliften bu yana düşüyor. ABD'nin NASDAQ borsasında nisan ayında 340 dolardan işlem gören Tesla hisseleri o günden bu yana yüzde 50'den fazla değer kaybetti. 16 Aralık itibarıyla Tesla hisseleri 150 dolar seviyelerine kadar düştü. Musk'ın Twitter'ı satın almak için Tesla hisselerini satması ve Çin'deki Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle bu ülkedeki fabrikada oluşan üretim zorlukları gibi nedenlerden dolayı ünlü milyarder Musk'ın serveti eridi.

Kaynaklar: Bloomberg, CNN, CNBC, The Guardian 

Kaynak: Web Özel