Kar arıyorlar? "Görüyorsun şortla oturuyorum" ❄

Kar arıyorlar? "Görüyorsun şortla oturuyorum" ❄
ABD'nin en karlı şehirlerinden Denver'da 235 gündür kar yağmıyor. Fotoğraf: Shutterstock

ABD'nin en karlı şehirleri arasında gösterilen Denver'a 235 gündür kar yağmıyor. Kar yağmayan bölgelerde oteller yapay kar ile müşteri çekme derdinde. Bu kuraklığın büyük bir işareti...

ABD’nin Colorado eyaletinin Denver şehri soğuğu ve karlı geceleri ile meşhur. 715 bin kişinin yaşadığı bu kentte 235 gündür kar yağmıyor. Denver en son böyle bir durumu 1887 yılında görmüştü. Uzmanlara göre; ülkenin batısındaki Taşlı Dağlar’da (Rocky Mountains) yaşanan kuraklık sebebiyle kente hiç kar yağmıyor.

1976 yılından bu yana ilk kez bir kasım ayında Utah eyaletinin Salt Lake City kentinde hiç kar yağmadı. Kışların sert geçtiği bu şehirlerde insanlar şimdi kasım ayında parklarda güneşin altında oturuyorlar. Kent sakinleri keyifli bir kasım ayı geçirse de kuraklık kapıda. Tarımsal üretim de alarm veriyor. Bolca kayak turistine dayanan turizm sektörü de endişeli.

'EN AZINDAN ARALIK AYINDA KAR BEKLİYORDUM'

Colarado-Boulder Üniversitesi’nden hidrolog Keith Musselman, “Her gün tahminlere bakıyorum ve ortada kar yağışı görmüyorum” diyor. Denver’a taşınan Derek Greenough bu kente gelmeden önce bir snowboard tahtası almış ama şimdi parkta oturup güneşleniyor. 27 yaşındaki Greenough, “En azından aralık ayı ile birlikte kar göreceğimi umuyordum ama bakın şimdi burada oturuyorum” diyor.

Denver’da hava sıcaklığı aralık ayında 23 dereceyi görerek kasım ayları arasında 1973 yılından bu yana rekor kırdı. Önümüzdeki hafta kente yılın ilk karının düşmesi bekleniyor. Kentte kasım ayının ortalama sıcaklığı 7 derece olarak belirlenmiş.

Kar arıyorlar? "Görüyorsun şortla oturuyorum" ❄ - Resim : 1

NEM İLE İKLİMİ DÜZENLER

Musselman dağlardaki karları doğal rezerv olarak nitelendirerek bu karın kış aylarında nem oluşturduğunu ve bu nemi bahar ve yaz aylarında dışarı vererek bölgenin iklimini düzenlediğini söylüyor.

Hidrolog, “Küresel ısınmadan dolayı dağlarda bu nemi yaratacak kar kalmadı” ifadelerini kullanıyor. Salt Lake City’de pek çok kışlık otel açılışlarını erteledi.

Bir turizmci, “Kar ve buz oluşması için en azından yağışlara ihtiyacımız var” demekte. Bütün turizmciler yatırımlarını aralık ayının ikinci yarısına göre yapıyor. Yine de nakde daha çok ihtiyacı olan bazı tesisler yapay karlar yarattıkları atmosferlerde ziyaretçilerini ağırlamak için kapılarını açtı.

Kar yağışı sadece turizm için değil, yer altı suları için de son derece önemli. ABD’nin su rezervlerinin yüzde 75’i kar sularının erimesi sonucu oluşuyor. Geçen yıl İstanbul’da da bastıran kar yağışı barajların dolması için olumlu olmuştu. Hatırlayın; küresel ısınma kaynaklı geçen yıl hava sıcaklıkları şubat ayında 17 dereceye kadar çıkmıştı.

YILIN BAŞINDA BARAJLARDA ALARM VARDI

Geçen yıl İSKİ’nin verilerine göre; baraj doluluk oranları son 10 yılın en düşük dönemini geçirmişti. Profesör Doğanay Tolunay birkaç ay önce haberglobal.com.tr’ye kar sularının barajlara olan etkisini şöyle açıklamıştı: Özellikle baraj havzalarına yağan kar, yavaş yavaş eridiği için tamamına yakını toprağa giriyor. Neredeyse hiçbir şekilde su kaybı olmadan toprak içinden sızarak barajları besliyor.

Peki bu kış nasıl geçecek? Bolu ve Kayseri gibi illerin yüksek noktalarında beklenenden daha erken kar yağışları görüldü. Uzmanlara göre; Eylül ayında gerçekleşen yağışlar heyelanlara ve su baskınlarına sebep olduğu için su kaynaklarına tam katkı sağlayamıyor.

10 YILDA BİR GÖRÜLÜYORDU 5-6 YILDA BİR GÖRÜLECEK

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin verdiği bilgilere göre daha önce 10 yılda bir Türkiye’de görülen kuraklıklar artık 5-6 yılda bir yaşanmaya başlayacak. Öte yandan Temmuz ayı dünyada son 142 yılın en sıcak Temmuz ayı olarak kayıtlara geçmişti. Ağustos ayında ciğerimizi dağlayan orman yangınları da bu kuraklığın bir sonucu olarak uzun süre söndürülemedi. İstanbul’a sezonun ilk karı 14 Ocak 2021’de düşmüştü.

Kuraklık 31 farklı doğal afet arasında en kritik afet olarak tanımlanıyor. Çünkü yavaş yavaş gelişiyor ve etkisi hayatın birçok alanında hissediliyor.

2021'in Türkiye'de kuraklık açısından pek iyi geçmeyeceğine dair ilk işaret ocak ayında NASA'dan gelmişti. Kurumun yeryüzünü uydu görüntüleriyle izleyip iklim ve çevre felaketlerini rapor eden Earth Observatory iki harita yayımladı.

Kaynaklar: Bloomberg, BBC, AA

kar ne zaman yağacak