'Kapı önü sohbetleri' için UNESCO'ya başvurdular

unesco
'Kapı önü sohbetleri' için UNESCO'ya başvurdular

İspanya'nın kuzeyinde bulunan Algar köyü, sosyal medyanın iletişimin büyük bir bölümünü oluşturduğu günlerde komşuların akşamları sürdürdüğü kapı önü sohbetleri geleneğinin kültür mirası olarak kaydedilmesi için UNESCO'ya başvurdu

İspanya'da 'al fresco' olarak anılan açık hava/kapı önü sokak sohbetlerinin UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınması için girişimde bulunuldu. 1400 nüfuslu Algar kasabasının belediye başkanı José Carlos Sánchez, ülkede 'al fresco' olarak anılan sokak sohbetlerinin korunması için UNESCO'ya başvurdu.

Algar Belediye Başkanı Jose Carlos Sanchez, akşamları kapı önüne sandalye atıp komşularla sohbet etme geleneğinin korunmasını amaçladıklarını söyledi. 1400 nüfuslu köyün geleneği hakkında konuşan Sanchez "Sosyal medyanın tam tersi, yüz yüze sohbetler" dedi.

Sanchez, köyün bu geleneğinin Unesco somut olmayan kültür mirasları listesinde Finlandiya'nın sauna kültürü gibi yer almasını istediklerini söyledi.

Belediye başkanı Sánchez, bu geleneğin insan psikolojisine iyi geldiğini ve yalnız hissetmeyi önlediğini de belirterek, "Evlerde yalnız hissetmek yerine sokağa çıkıp sohbetlere katılıyorlar. Hikayelerini, dertlerini anlatıyorlar ve komşular yardım ediyor" dedi.

Aşısı sıcaklar yüzünden son dönemde kasabada birçok komşunun evlerinin önündeki merdivenlerde oturduğunu anlatan Sánchez, "Fakat eskisi gibi değil. Dolayısıyla herkesin, Facebook'ta gezmek veya evlerinin içinde televizyon izlemek yerine kapılarının önünde açık havaya dönmelerini istiyoruz" diye konuştu. 

UNESCO'nun kültürel mirasın çeşitliliğini göstermek ve önemi hakkında farkındalık yaratmaya yardımcı olmak amacıyla belirlediği soyut kültürel miras listesinde, Napoliten pizza yapımı, Finlandiya'daki sauna kültürü veya Bosna Hersek'teki bir çim biçme yarışması yer alıyor. 

Türkiye'den de Meddahlık sanatı, Sema törenleri, Karagöz ve Hacivat, ozanlık geleneği, Mesir Macunu Festivali, Türk kahvesi, yassı ekmek yapım ve paylaşım kültürü gibi soyut kültürel miraslar bu listede.

 

Kaynak: Haber Global TV

İspanya unesco