Kanada'da şok görüntü! Ordu 'sahte cami' ile çalışıyor

Birleşik Krallık
Kanada'da şok görüntü! Ordu 'sahte cami' ile çalışıyor
Kanada'nın en büyük eğitim üssü olan CFB Suffield üssündeki "sahte cami" böyle görüntülendi. Fotoğraf: Mahmood Mourra

Kanada'nın Alberta eyaletinde yer alan ve Birleşik Krallık ordusunun eğitim üssü olarak kullandığı askeri üste yer alan bir "sahte cami" Müslüman bir Kanada vatandaşının dikkatini çekti, ülkede yer yerinden oynadı. Yetkililer açıklamalar yapmak zorunda kaldı. Peki neden böyle bir cami var?

Kanada'daki bir askeri üste sahte bir cami olduğu keşfedildi. “Sahte cami mi?” diye sorduran bu cümle üzerine peş peşe açıklamalar geliyor. Kanada Silahlı Kuvvetleri bu sahte camide gerçek mühimmatlarla eğitim yapılmadığını açıkladı. Peki burada nasıl bir eğitim yapılıyor?

Mahmood Mourra adlı Müslüman bir Kanada vatandaşı Calgary'nin yaklaşık 250 km güneydoğusundaki Alberta çayırında arkadaşlarıyla avlanırken sahte camiyi gördü. Mourra'nın kafası karıştı. 11 Eylül'den hemen sonra Lübnan'dan Kanada'ya göç ettiğini anlatan Mourra ilk kez bu kararını sorguladığını dile getiriyor.

'EĞİTİM İÇİN...'

Ordunun halkla ilişkiler müdürü Yarbay Lena Angell, üssü eğitim için kullanan İngiliz silahlı kuvvetlerinin camiyi 2006 yılında simüle edilmiş bir köyün parçası olarak inşa ettiğini söyledi. Angell, sahte caminin İngiliz askerlerini Afganistan'daki savaş için eğitmek için kullanıldığını ve yalnızca gerçek olmayan mermilerle eğitim yapıldığını ve asla Kanada askerleri tarafından kullanılmadığını söylüyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı adına konuşan bir isim ise sahte caminin kültürel danışmanlarla birlikte “askerlere Müslümanlarla nasıl uygun şekilde etkileşime gireceklerini ve korunan alanlara nasıl saygı göstereceklerini öğretmek için” kullanıldığını dile getiriyor ve şöyle ekliyor:

“Suffield'deki eğitim alanı, son operasyonları yansıtan gerçekçi bir ortam sağlamak ve askerlerin farklı kültür ve dinlerle nasıl etkileşime girecekleri konusunda eğitilmesine yardımcı olmak için camilere benzeyen binaları içeriyor. Bu yapılar herhangi bir mühimmatla hedef alınmadı.”

Kanadalı Müslümanlar Ulusal Konseyi'nin CEO'su Mustafa Farooq ise ciddi endişeli olduğunu “Birçok Kanadalı Müslüman, böyle bir yapının neden var olduğu konusunda şaşkınlık içinde bize ulaştı” ifadelerini kullanmakta:

“Askerlere saldırmamalarını öğretmek için caminin kurulması gerektiği fikrine şüpheyle bakıyoruz. Gerçekten de askerlere savaş suçu işlememeyi öğretmek için bir sahte cami inşa edilmesi çok derin biçimde endişe verici.”

Kanada'da şok görüntü! Ordu 'sahte cami' ile çalışıyor - Resim : 1
Doğasıyla Bob Ross resimlerini andıran Alberta aynı zamanda Birleşik Krallık'ın kullandığı bir üsse sınırları içinde ev sahipliği yapıyor. Fotoğraf: Shutterstock

ABD ORDUSU DA KULLANIYOR

ABD ordusu da askerleri eğitmek için savaş senaryolarında kullanıldığı bildirilen sahte camiler içeren askeri üsler üzerine inşa edilmiş benzer köy simülasyonları kullanıyor. Birleşik Krallık'ta, savaşın doruk noktasında olduğu dönemde Afgan sığınmacıların görevlendirildiği başka sahte eğitim köyleri de kuruldu.

Angell, Kanada ordusunun Wainwright, Alberta'daki ana eğitim üssünde benzer bir yapı kullandığını, ancak “bu tür bir altyapının artık operasyonel gerekliliklere uymaması” nedeniyle 2011 yılında hizmet dışı bırakıldığını söyledi. Angell, Kanada Silahlı Kuvvetleri'nin ibadethaneleri, okulları, mezarlıkları ve hastaneleri kopyalayan binalara sahip başka sanal ve fiziksel eğitim ortamlarına sahip olduğunu söylüyor.

“Eğitim senaryolarına 'korunan alanların' dahil edilmesi, askerlerin ele alması ve değerlendirmeleri gereken bir karmaşıklık düzeyi ekliyor. Bunu yaparken, askerler, gerçek dünyadaki operasyonlarına girmeden önce uluslararası yasalara ilişkin anlayışlarını örnekleme ve doğrulama fırsatına sahip oluyorlar.”

İngiliz kuvvetleri, 1972'den beri Alberta'daki sahte caminin bulunduğu araziyi eğitim alanı olarak kullanıyor. Angell, eğitimin askerleri daha az değil, daha “kültürel olarak duyarlı” hale getirmeyi amaçladığını öne sürüyor.

BAKANLIKLA TEMAS HALİNDELER

Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi ülkenin savunma bakanı ile görüşüyor. Konseyin CEO'su Farooq, bunun olumlu bir çözümle sonuçlanacağından emin olduğunu dile getiriyor.

Konuyu gündeme getiren Mahmood Mourra ise endişelerini dile getirdikten sonra “oldukça nazik ve saygılı” askeri yetkililer tarafından kendisiyle temasa geçildiğini söyledi. Mourra, özel bir eğitimin gerekebileceğini anladığını ancak caminin neden açıkça görülebilen bir yere kurulduğunu bilmediğini ifade etti.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Vice'ta “The British Army Has a Fake Mosque in Canada for Training Troops” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Kanada Ordu Birleşik Krallık