Kamala Harris: 'Seçilmek için evet, yönetmek için hayır'

Web Özel
Kamala Harris: 'Seçilmek için evet, yönetmek için hayır'
Kamala Harris tarihteki ilk kadın, ilk siyahi ve ilk Güneydoğu Asya asıllı ABD Başkan Yardımcısı. Kolaj: Haberglobal.com.tr

Merkel'i saymazsak 21. yüzyılda en yüksek politik makama erişen kadın, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris. Harris buna rağmen Beyaz Saray'da beklediği ilgiyi görmüyor. Hakkında, "Seçilmek için gerekliydi ama yönetmek için gerekli değil" yorumları yapılıyor. İş bu noktaya nasıl geldi?

ABD Başkanı Donald Trump kimilerine göre o kadar kötü bir başkanlık performansı ortaya koydu ki karşısına kim çıksa kazanma şansı vardı. Demokratik Parti, Trump’ın karşısına eski başkan Yardımcısı kurt politikacı Joe Biden’ı çıkardı. Biden’ın başkan adaylığı dönemindeki en heyecanlı unsur ise kuşkusuz seçtiği yardımcıydı.

Kamala Harris tarihte seçilen ilk kadın başkan yardımcısı olmak için yarıştı ve kazandı. Biden’ın yaşı ve yeni bir soluk olmadığına ilişkin bütün yorumların önünde Harris gibi bir kalkan duruyordu. Biden her ne kadar Washington’ın politik elitlerine benzese de Harris bir o kadar benzemiyordu.

Fakat bu ilişki başkanlık döneminden sonra değişti. Hatta bazı yorumlara göre sembolik olan başkan yardımcılığı görevi Harris için daha da sembolik bir hale dönüştü.

HAVADAN SUDAN KONUŞMALAR

Olayı aktaran iki kaynağa göre; bir Beyaz Saray Sabahı Joe Biden Kongre’de gerçekleşecek kritik bir oylama öncesi ünlü bir senatörü odasında bekliyor. Senatör gelmeden önce odaya Kamala Harris de geliyor. Görüşmeye birlikte girmeleri beklenebilir. Öyle olmuyor, birbirlerine iyi günler deyip havadan sudan konuşuyorlar, Harris daha sonra kendi odasına gidiyor.

Kamala Harris: 'Seçilmek için evet, yönetmek için hayır' - Resim : 1
Harris ülkenin dört bir yanına elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurma projesinin tanıtımına katıldı. Fotoğraf: Reuters

Örnekler çok. 79 yaşındaki Biden, tarihte seçilen en yaşlı ABD başkanı oldu. Sağlığı el verirse bir dönem daha yarışacağını söylüyor. Karşısında büyük ihtimalle yine Donald Trump olacak. Bu durumda koltuğun doğal adayının Harris olması beklenmez miydi?

Başkan Yardımcılığı Ofisi’nin basın sorumlusu Sabrina Singh, “Başkan yardımcısı başkanla, ortakların koordine edilmesi açısından bir partner gibi çalışıyor” açıklamasında bulundu. Beyaz Saray çevresinde Harris’e yakın olan bazı isimler Başkan Yardımcısı’nın sanki görevi hak ettiği için değil, siyahi bir kadın olduğu için aldığı yönünde bir hava estirildiğini söylüyor.

Harris’in yakın çevresine beyaz ve erkek olsa işlerin onun için çok daha farklı olacağını söylediği konuşuluyor.

BAŞKAN YARDIMCILIĞI: ÖLMEDEN TABUTA GÖMÜLMEK

Beyaz Saray’da başkan yardımcılığı, yapısı itibarıyla da biraz sembolik bir iş. Tarihte çok az isim buna istisna oldu. Örneğin George Bush’un başkan yardımcısı Dick Cheney daha sonra filmlere konu olacak şekilde baskın ve etkili bir figürdü. 1840’lı yıllarda başkan yardımcılığı İçişleri Bakanı Daniel Webster’a teklif edilmiş, Webster, “Ölmeden tabutta gömülmeyi tasarlamıyorum” demiş ve görevi reddetmişti.

Harris’in üye olduğu Demokratik Parti’de ise onun hakkında daha derin bir hayal kırıklığı var. Demokratik Parti’de illegal sınır geçişleri konusunda öne çıkan isimlerden olan milletvekili Henry Cuellar, Harris’in sınıra yapacağı bir ziyaret öncesi yardımcı olmak için kendisini aradığını ancak telefonuna dönüş olmadığını söyledi.

Cuellar daha sonra bu konudaki endişelerini direkt başkanlık ofisine iletmiş. “En azından sizinle konuşuyorlar” diyor. Harris’in görev süresince başını çektiği projelerden biri Orta Amerika ülkelerine yatırımları artırmak olmuş ancak burada da pek mesafe kaydedemediği söyleniyor.

Harris, Washington’a taşındığından beri, politikada güçlü olan diğer kadınların da tavsiyelerini almış. Ona başkan yardımcılığı görevinin yolunu açan ilk kadın başkan adayı Hillary Clinton’la da görüşmüş. Clinton bir röportajında Harris’in Beyaz Saray’da gördüğü muameleye ilişkin olarak, “Hala canlı bir çifte standart var” demekte. Harris ve Clinton birkaç ayda bir telefonda dertleşiyor. Clinton bir kez onu ofisinde de ziyaret etti.

Harris bir kez Merkel’le de politikada üst düzey kadın olma konusunda dertleşti.

Demokratik Parti’den California Milletvekili olan Karen Bass bir şeyi ilk olarak yapan insanların her zaman işlerinin zor olduğunu şu sözlerle anlatıyor: Bu görevdeki ilk kadın, ilk siyahi, ilk Güneydoğu Asyalı olmak üçlü zorluk demek.

Harris, Fransa ile ABD’nin arasını düzeltmek için Paris’te Macron’la görüşmek gibi zor bir görevi de üstlendi. Yurt içinde ise başkanın politik ajandasına ilişkin 30’un üzerinde etkinliğe katıldı. Örneğin geçen Cuma akşamı başkan önemli bir altyapı kanunu üzerinde çalışırken odada Harris yoktu.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü The New York Times'ta Katie Rogers ve Zolan Kanno-Youngs imzasıyla yer alan 'Heir Apparent or Afterthought? The Frustrations of Kamala Harris' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

ABD Başkanı Joe Biden