Joe Biden'ın düşmana mı ihtiyacı var?

ÖZEL HABERLER
Joe Biden'ın düşmana mı ihtiyacı var?
Joe Biden 79 yaşında ABD'nin en yaşlı başkanı seçildi. Fotoğraf: Reuters

ABD ekonomisi fena değil. Pandemi yönetiminde büyük bir sıkıntı yok ama halk Joe Biden'dan tam da memnun değil. Kimilerine göre Biden tekrar seçilmek istiyorsa kendini daha iyi anlatmalı ve karşısına bir zümre veya kişiyi rakip olarak koymalı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde modern zamanların en tartışmalı başkanı kuşkusuz Donald Trump’tı. Twitter tarafından yasaklanan, Facebook ve Youtube hesapları kapatılan Trump 6 Ocak 2021’de Kongre binasının işgaline giden süreçte Amerikan toplumunu alabildiğine gerdi. Sonuçta çok da büyük olmayan bir fark ile seçimleri kaybetti ve yerine ABD’lilerin tanıdığı bir yüz Joe Biden geldi.

Biden’ın gelişi Türkiye ile ilişkiler için iyi olmadı. Son yıllardaki ABD başkanları arasında Türkiye’ye en mesafeli olanlardan biriydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşmesine rağmen bu görüşmelerden sonraki tutumları sebebiyle Cumhurbaşkanı tarafından eleştirildi.

İCRAATLARI PEK DE SEVİLMEDİ

Peki ABD’liler Biden’dan memnun mu? Bunun tam bir yanıtı yok. Seçilmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti, ABD’lilerin yüzde 51.7’si performansından memnun değil. Yaşı sebebiyle (79) sağlığından endişe ediliyor. Pandemi yönetiminden halkın yüzde 50’si memnun değil, ekonomiyi yönetim biçimi ise halkın yüzde 59’u tarafından kabul görmüyor.

Aslında ABD ekonomisi pandemi sonrasından güçlü çıktı. İşsizlik tarihi dip seviyelerde hatta firmalar çalışacak eleman bulmakta bile zorlanıyor. Enflasyon ise ülkede yönetilebilir bir seviyede ve sadece ABD’ye özgü bir problem değil.

BIDEN'IN DÜŞMANI KİM?

Kimilerine göre Biden’ın en büyük sorunu kendini anlatmaktaki sıkıntısı. Siyaseten karşısında bir düşman koymadığı veya yaratmadığı için ABD’lilerin öfkesini kanalize edebilecekleri bir nokta göstermiyor. Stratejist James Carville, “Beyaz Saray’ın şu an iyi bir hikaye anlatıcıya ihtiyacı var. İyi hikayelerin de bir kötü adama ihtiyacı vardır” değerlendirmesinde bulunuyor.

Başka bir stratejist olan Jefrey Pollock ise başkanın doğalgaz fiyatları için enerji şirketlerini adres göstermesi ve onları ‘aç gözlülük’ ile suçlaması düşman yaratma adımının bir parçası olduğunu düşünüyor. Bazı kampanya yöneticilerine göre Biden tekrar seçilmek istiyorsa karşısına bir düşman koymak zorunda.

ABD’nin efsane başkanlarından Franklin D. Roosevelt 1929 buhranından sonra başkan olmuş ve zenginleri kendine her zaman hedef olarak seçmişti. Roosevelt 1936 yılında yaptığı bir konuşmada, “Ekonomik olarak eşit olamazsak, siyasi olarak eşit olmamızın bir anlamı yoktur. Küçük bir grup insan diğer insanların mülklerini, paralarını ve emeklerini kontrol ediyor. Hayat artık bedava değil, insan oğlu artık mutluluğu takip edemiyor” ifadelerini kullanmıştı. Roosevelt 523 delegenin oyunu alarak 1820’den bu yana en büyük seçim zaferini elde etmişti.

'SORUN HÜKÜMETİN KENDİSİ'

Ronald Reagan da sistemin kendisini sık sık suçlayan bir başkandı. Meşhur sözü şuydu: Hükümet sorunlarımızın çözümü değil; hükümet sorunun kendisi.

ABD Başkanı Bill Clinton, tarihi bir seks skandalına karışmış, ardından toplumdan özür dilemiş ve bu olayın ardından kısa bir süre sonra Afganistan ve Sudan’ın bombalanması emrini vermişti. Pek çok insan bu iki ülkedeki grupların kısa sürede düşman ilan edildiğini böylece Lewinsky skandalının unutturtulmaya çalışıldığını düşünüyor. Hatta bu olaydan esinlenilerek Başkanın Adamları (Wag the Dog) isimli bir film de çekildi.

İÇ POLİTİKAYI HEDEF ALMIYOR

Peki Biden bugün kimi kendine düşman seçebilir? Bazı politika çevreleri Trump döneminden kutuplaşmanın çok arttığını, Biden’ın bu yolu tercih ederse ülkenin geri dönülemez bir yola girebileceğini düşünüyor. Biden’ın da kendisine içeride bir siyasiyi direkt olarak hedef almak istemediği konuşuluyor.

Bütün göstergeler Trump’ın 2024 yılında yeniden aday olacağını işaret ediyor. Şimdiden yerel siyasete adım atanlar bile önceden gidip Trump’tan icazet alıyor. Cumhuriyetçi Parti elitlerinin artık çok da istemediği bir figür olsa bile Trump’ın Amerikan sağındaki yeri büyük. Demokratlar ise Biden icraatlarını daha iyi anlatamazsa koltuğunu kaybedeceğinden endişeli.

Başkan Biden, Cuma günü rutin kolonoskopi tedavisi için anestezi oldu. Muayene Biden'ın Cumartesi günkü 79'uncu doğum günü öncesinde gerçekleşti. Bu süre içerisinde yetkilerini 85 dakikalığına Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e devretti. En yaşlı ABD Başkanı olan Biden, son muayenesini Aralık 2019'da olmuştu.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgi ve yorumların bir kısmı The Atlantic'te Molly Jong-Fast imzasıyla yayımlanan 'Biden Needs an Enemy' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel