Kalıtsal kan hastalıklarının tedavisinde 'gen terapisi' yönetimi için onay çıktı!

İngiltere Dünya haberleri Sağlık Haberleri
Kalıtsal kan hastalıklarının tedavisinde 'gen terapisi' yönetimi için onay çıktı!

İngiltere, 2 farklı kalıtsal kan hastalığının tedavisinde umut veren bir gelişmeyi duyurdu. İngiltere'de, kalıtsal kan hastalıklarının, neden olan geni düzenleyerek tedavi etmeyi amaçlayan 'gen terapisi' yönteminden faydalanılan ilaç için onay çıktı.

İngiltere'de 2 faklı kalıtsal kan hastalığının tedavisinde 'gen terapisi' yönetiminden faydalanılan ilaç için onay çıktı.

İngiltere'de, 2 farklı kalıtsal kan hastalığını, neden olan geni düzenleyerek tedavi etmeyi amaçlayan gen terapisi yönteminden faydalanılan ilaca onay verildi.

ORAK HÜCRELİ ANEMİ VE AKDENİZ ANEMİSİ TEDAVİSİNDE KULLANILMASI İÇİN ONAY VERİLDİ

İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumundan (MHRA), yapılan açıklamada, gen düzenleme teknolojisi CRISPR'den faydalanılan "Casgevy" adlı ilacın, orak hücreli anemi ve Akdeniz anemisi (Beta Talasemi) hastalıklarının tedavisinde kullanılmasına onay verildiği ifade edildi.

DNA ÜZERİNDE DÜZENLEMEYE İZİN VEREN İLK LİSANSLI İLAÇ

Açıklamada, Casgevy'nin, 2020 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan 2 bilim insanı tarafından geliştirilen ve genleri DNA üzerinde keserek düzenlemeye izin veren "gen makası" olarak da bilinen CRISPR'ın kullanıldığı ilk lisanslı ilaç olduğu belirtildi.

Gen terapisi yönteminden faydalanılan Casgevy'nin bu 2 hastalığın getirdiği ağrı, enfeksiyon ve kansızlığı ortadan kaldırabileceği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Casgevy, hastanın kemik iliği kök hücrelerindeki hatalı geni düzenleyerek vücudun işlevsel hemoglobin üretmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bunu yapmak için, kök hücreler kemik iliğinden alınır, laboratuvar ortamında düzenlenir ve daha sonra hastanın vücuduna tekrar aşılanır."

 

 

Kaynak: AA