Kahve Bakanlığı, Yalnızlık Bakanlığı, Mutluluk Bakanlığı ve dahası...
Dünyanın dört bir yanında hükümetler sorunlara çözüm bulmak ve politikalarını şekillendirmek için kabineyi kullanmakta. Bazısı ise çözümü yeni bakanlıklar kurmakta buluyor. Bunun adı Mutluluk Bakanlığı da olabiliyor, Yalnızlık Bakanlığı da Kahve Bakanlığı da... İşte dünyadan çarpıcı örnekler.
Ülkeleri yöneten iktidarlar, yol haritaları ve öncelikleri çerçevesinde politikalar üretmek ve değişim süreçlerini hızlandırmak adına bakanlıkları kullanıyor. Bazen köklü politika değişimleri veya sıradışı gelişmeler mevcut bakanlıkları yetersiz kılabiliyor bu da yeni bakanlıkları elzem kılıyor.
Mesela Tayvan'da kurulan ve 27 Ağustos'ta faaliyete geçecek "Dijital İşler Bakanlığı" gibi. Değişen dünyada kaçınılmaz olan dijital dönüşüm, coğrafyada bir trende dönüşünce Tayvan da buna kayıtsız kalamadı. Lakin bu bakanlıkların bazıları kulağa enteresan gelebilir.
Örneğin Papua Yeni Gine'de henüz birkaç gün önce kurulan "Kahve Bakanlığı" gibi... Lakin kahve ülkedeki tarımın yüzde 85'ini oluşturmakta. İşte dünyanın dört bir yanından kulağa ilginç gelen bazı bakanlıklar.
Kahve Bakanlığı (Papua Yeni Gine): Başbakan James Marape, Papua Yeni Gine'de seçimden yeniden zaferle ayrıldı ve 33 üyeli kabinesini açıkladı. Joe Kuli, Kahve Bakanı olarak görevlendirilirken “Bakan Kuli'nin odak noktası kahve, kahve ve kahve olacak” ifadelerini kullandı. Papua Yeni Gine için oldukça önemli olan kahve, ülke tarımının yüzde 85'ini oluşturuyor.
Yalnızlık Bakanlığı (Birleşik Krallık): Birleşik Krallık'ta Başbakan Theresa May döneminde Tracey Crouch “Yalnızlık Bakanı” olarak göreve getirildi. 2017'de yayınlanan bir araştırmaya göre ülkede 9 milyonu aşkın birey kendini “yalnız hissediyordu” ve buna çare olarak May, 2018'de “Yalnızlık, modern hayatın üzücü bir gerçeği” ifadelerini kullanarak böyle bir adım atma kararı almıştı.
Yoga Bakanlığı (Hindistan): Başbakan Narendra Modi yönetimindeki hükümet, 2014'te Hindistan'ın geleneksel tıp uygulamalarını ve yogayı desteklemek için AYUSH (Ayurveda, Yoga, Unani, Siddha ve Homeopati) adlı bakanlığı kurdu. Bakan Shripad Naik'in en önemli icraatı 2015'te düzenlenen Uluslararası Yoga Günü etkinliğiydi.
Mutluluk Bakanlığı (BAE): Birleşik Arap Emirlikleri, vatandaşlarının mutluluğunu şansa bırakmak istemiyor. Bir romandan ya da bir çocuk kitabından fırlamış gibi duran ve Şubat 2016'da kurulan bu bakanlığın ilk bakanı Uhud Er-Rumi işinin şakaya vurulamayacağını söylüyor ve hedefinin ülkeyi dünyadaki en mutlu ilk 5 ülke arasına sokmak olduğunu dile getiriyordu. Benzer sosyal işlevleri bulunan “mutluluk bakanlıkları” Venezuela ve Bhutan'da da bulunuyor.
Tuvalet Bakanlığı (Japonya): Japonya'da Kadınların Güçlendirilmesinden Sorumlu Bakan Haruko Arimura, 2014 yılında yaptığı bir açıklamada kendisine resmi olmayan bir unvan daha ekledi: Tuvalet Bakanı. Arimura kararını “Kadınlar halka açık parklardaki pis tuvaletlere girmeye cesaret edemiyor. Çalışan kadınların gelişmelerini sağlamak için burada düzenleme yapmak gerekiyor” sözleriyle gerekçelendiriyordu.
Erkek Egemenliğini Kaldırma Bakanlığı (Bolivya): Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, Kasım 2020'de kabinesini belirlerken bir ilke imza attı ve Kültürler, Dekolonizasyon ve Erkek Egemenliğini Ortadan Kaldırma Bakanlığı adında bir bakanlık kurdu. Bu göreve getirilen ilk isim olan yerli Quechua halkından Sabina Orellana, görevini “Dekolonize olmuş, ataerkillikten kurtulmuş, kökleriyle ve yerli kültürün zenginlikleriyle gurur duyan bir ülke inşa etmek” şeklinde tanımlıyordu.
Birleşme Bakanlığı (Güney Kore): Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki savaş resmen sona ermiş değil. İki ülke aslında uzun süredir ateşkes halinde. İki Kore'den güneyde olanı ise 1969'da kurulan ve 1998'de son halini alan bakanlıkla yeniden tek Kore hedefi üzerine çalışıyor. Güney Kore ve Kuzey Kore arasında temaslarda çok büyük bir rol oynayan bakanlığın sorumlulukları arasında halkı birleşme konusunda bilgilendirmek de yer alıyor.
Dijital İşler Bakanlığı (Tayvan): Dünyanın gözünü çevirdiği Tayvan'ın yeni bakanlığı olan Dijital İşler Bakanlığı, 27 Ağustos'ta faaliyete başlayacak. Devlet kurumlarını konsolide etme ve mevcut dijital olanakların yeniden tasarlanması gibi konularla ilgilenecek olan Bakan Audrey Tang, ekonomik kalkınmadan, kamu hizmetlerine kadar pek çok alanı dijitalleştirmenin peşinde. Bu dijital yönetişim dalgası Japonya ve Güney Kore'de de etkili olmakta.
Dua, Rehberlik ve Faziletin Teşviki ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı (Afganistan): ABD'nin çekilmesinden sonra Afganistan'a hızla hakim olan Taliban, bir yıldır ülkeyi yönetiyor. İktidarı ele aldıktan sonra ABD işgali öncesi dönemde Taliban hakimiyeti sırasında özellikle kadınları ve muhalifleri hedefe alan söz konusu bakanlık dönemin en korkulan ve en çok eleştirilen bakanlıklarının başında geliyordu.
*BBC, The Diplomat, The Economic Times, News Nine, The New York Times, CGTN
Kaynak: Web Özel