Kadınlara yasaktı, savaş her şeyi değiştirdi! 'Ukrayna'nın en önemli işlerinden biri...'

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Kadınlara yasaktı, savaş her şeyi değiştirdi! 'Ukrayna'nın en önemli işlerinden biri...'
Ukrayna'da Slaviansk kentinden bir kare. Fotoğraf: Reuters

Ukrayna'da savaşın durulduğu bölgelerde dahi işgalin izleri varlığını sürdürüyor. Mayınlar ve patlamayan mühimmat, siviller için hala büyük bir tehlike. Bu noktada özel eğitimli kadınlar 2017'den önce yapmaları yasak olan işi yapıyorlar ve mayınları temizliyorlar.

Dasha Starikova ilk patlama sesini duyduğunda 24 Şubat'ın şafağından biraz önceydi. Korku içinde uyandığında eşi Sacha'ya döndü. “Sakin ol. Sadece bir rüya. Bir şey yok” demişti Sacha ancak ikinci patlama sesi geldiğinde Dasha'nın aklının ucundan bile geçmeyecek kadar korkunç bir kabusu da beraberinde getiriyordu. Ukrayna'nın doğusunda yer alan Kramatorsk'ta yaşayan çift işgalin başladığını böyle öğrendi.

Savaş başlayalı altı ay oldu. Ukrayna topraklarının dört bir yanı Rus kuvvetleri tarafından atılmış bombalar ve döşenmiş patlayıcılarla dolu. ABD istihbarat yetkilileri Rus mühimmatının yaklaşık yüzde 60'ının patlamadığını söylüyor. Bu, bazı bölgelerde bombardıman durmuş olsa da 14.5 milyon insanın patlamamış mühimmat veya mayınlar nedeniyle yaralanma ve ölme riski altında olduğu anlamına geliyor.

2014'TEN BERİ...

Henüz 25 yaşındaki Dasha Starikova işgalden önce Rus destekli ayrılıkçılar 2014'te Donbas bölgesinin büyük bir kısmını ele geçirdiğinden beri mayın temizliyor ve patlamamış mühimmatı etkisiz hale getiriyor. Dasha eşiyle birlikte o zamandan beri bu konuda uzmanlaşmış bir insani yardım kuruluşu olan HALO Trust ile çalışmakta.

Kadınlara yasaktı, savaş her şeyi değiştirdi! 'Ukrayna'nın en önemli işlerinden biri...' - Resim : 1
Ukrayna'da birçok mayınlı alan bulunuyor. Fotoğtaf: Reuters

Rusya, şubat ayının sonlarında Kiev'e doğru ilerlediğinde ülkedeki pek çok kişi gibi Sacha Starikova da silaha sarıldı. Ülkede 18 ile 60 yaş arasındaki çoğu erkeğin ülkeden ayrılmasını olanaksız kılan sıkıyönetim ilan edilmişti. Dasha ülkeyi terk edebilirdi ve silahına sarılan eşi de bunu istiyordu ve “Senin için endişelenmek istemiyorum. Güvende olmanı istiyorum” demişti.

Dasha Starikova kedisi Milka ve elinde bavuluyla Slovakya'ya kaçtı. İlk birkaç hafta gönüllü olarak kendisi gibi ülkeyi terk etmek durumunda kalan Ukraynalılara yardım etti ancak eşinin yanına Ukrayna'ya dönmenin yollarını arıyordu. Kısa süre sonra HALO Trust ekibinden birkaçının Kosova'da Ukrayna'ya gidecek ekiplere mayın temizleme eğitimi verdiğini öğrendi. Aradığı yolu bulmuştu.

KADINLARIN YAPMASI YASAKTI

İroniktir ki 2017 yılına kadar mayın temizleme, Ukrayna'da kadınların yapmasının yasak olduğu mesleklerden biriydi. Şimdi ise böylesi tehlikeli bir işi yapmak için gerekli eğitimi almak adına ülkeyi terk edebilen yegane insanlar onlar. Dasha Starikova ve yedi Ukraynalı kadın dört hafta süren bir eğitim aldılar ve nihayetinde Birleşmiş Milletler Uluslararası Mayın Eylem Standartları çerçevesine uygun elemanlar olarak mezun oldular.

Bu eğitimi verenlerden biri olan eski İngiliz askeri Ben Remfrey, kendisi gibi bu alanda uzman isimlerle Ukrayna Dostları EOD (Explosive Ordnance Disposal: Patlayıcı Mühimmat İmha) adlı bir yardım kuruluşu kurdu. Ücretsiz eğitimler veren organizasyon hakkında konuşan Remfrey şunları söylüyor:

Kısa vadede, Ukrayna'da sahada bulunan operatörlere, karşılaştıkları bazı mühimmatlarla nasıl başa çıkacakları konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz, çünkü hiçbir fikirleri yok. Onlara havadan atılan patlayıcıların veya misket bombalarının bazılarını nasıl güvenli hale getireceklerini veya yerinde imha edeceklerini gösteriyoruz. Bildiğim kadarıyla, Rus işgalinin başlangıcından bu yana herhangi bir Ukraynalı için bu türde uluslararası standartlarda ilk eğitim oldu.”

Zelenskiy de Rusya saldırılarını doğuya yoğunlaştırmak üzere Kiev'den ayrıldığında sivillere Rus askerlerinin geride binlerce patlamamış bomba, mayın ve bubi tuzağı bıraktığını hatırlatmaya devam ediyor. Zira bu oldukça ciddi bir sorun. Örneğin Balkanlar'da hala savaşın bu yöndeki izlerini bulmak mümkün. Remfrey de HALO Trust da hala bölgeyi çok sayıda mayın ve patlamamış mühimmattan temizlemeye devam ettiklerini vurguluyor.

'EN ÖNEMLİ İŞLERDEN BİRİ'

Eğitim alan ve sahaya dönen kadınlardan biri de Ukrayna Ulusal Muhafızları üyesi Yüzbaşı Maryna Labunets. İşgal öncesinde muhafızların itfaiye filosunda yüzbaşı olarak görev yapan Labunets, “Mayın temizlemeyle uzaktan yakından ilgilenmezdim. İşgalden sonra bu eğitim ve görev bana teklif edilir edilmez kabul ettim. Mayın temizleme Ukrayna'daki en önemli işlerden biri çünkü şu anda işgal edilen alanlar devasa ve bu alanlar mayınlı” diyor.

9 Ağustos'ta ABD Dışişleri Bakanlığı, “savaşın patlayıcı kalıntılarının yol açtığı acil insani zorlukları” gidermek için Ukrayna'ya 89 milyon dolar taahhüt etti. Ukraynalı yetkililer gelen yardımın direkt olarak mayın temizleme ekiplerinin görevlendirilmesi ve eğitimine yönlendirildiğini ifade ediyor.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir çoğunluğu Vice'ta “Meet the Women Doing One of the Most Important Jobs in Ukraine” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya Ukrayna savaşı